Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

27.03.2019

/

Elina Tuomela, Emili Ahlqvist ja Muusa Sintonen, 8A

Aku Ankka opetti Roope Lipastin lukemaan

Lukuliike-tähtikirjailija Roope Lipasti vieraili Sauvon koulukeskuksella koulutapahtumassa. Oppilaat haastattelivat kirjailijaa lukemisesta.

Minkälainen lukija sinä olet?
Luen joka päivä vähän, mutta se vaihtelee. Joskus saattaa mennä monta kuukautta niin, että luen tosi vähän. Välillä tykkään lukea dekkareita, joskus tietokirjoja ja joskus luen niin sanottuja vakavampia kirjoja. Luen paljon, mutta vähän miten sattuu.

Mikä lukemisessa on parasta?
Luulen, että parasta on, kun ikään kuin pääsee toisen ihmisen nahkoihin, jolloin voi nähdä maailman niin kuin joku muu sen näkisi. Bonuksena voi päästä johonkin toiseen aikakauteen esimerkiksi historiaan tai tulevaisuuteen tai johonkin muuhun kummalliseen maailmaan. 

Kehen kirjan henkilöön olet samaistunut eniten?
Tätä ei ole minulta kysytty koskaan ennen. Monissa kirjoissa on paljon ihania henkilöitä, joihin rakastuu, mutta en osaa vastata tähän kysymykseen.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?
Haluaisin ehkä mennä sellaisen kirjan miljööseen, missä ollaan historiassa. Voisin ehkä matkustaa Mika Waltarin kirjaan Mikael Karvajalka, jossa mennään 1500-luvun Euroopassa tai sitten Sinuhe egyptiläisenmaisemiin sinne vanhaan muinaiseen Egyptiin.

Mikä kirja on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen?
Monet kirjat tekevät vaikutuksia. Yksi sellainen iso on ollut koko Harry Potter -sarja ja sitten Ulla-Lena Lundbergin sellainen kirja kuin Jää. Ja kirja, mitä rakastan tosi paljon, on Chimamanda Ngozi Adichien kirja Kotiinpalaajat, se oli kyllä tosi huikea.

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemus tai muisto kirjoihin ja lukemiseen liittyen?
No ne ovat sitten sieltä lapsuudesta. Kaikkein mieleenpainuvin kohta oli se, kun oppi lukemaan. Olin silloin 6-vuotias ja luin Aku Ankkaa. Yhtäkkiä huomasin, että ymmärrän, mitä ne ankat sanoivat. Se oli tosi makeeta. Ja sellaisia suuria seikkailukokemuksia on ollut juuri se Waltarin Sinuhe.

Mikä on sinulle paras aika ja paikka lukea ja kirjoittaa?
Lukemiselle ehdottomasti paras aika on illalla, ennen nukkumaanmenoa. Se on myös mukava tapa rauhoittua päivän jälkeen. Paras aika kirjoittaa on sitten taas hyvin aikaisin aamulla. Kun herään kuudelta ja alan kirjoittaa, olen silloin tosi skarppina.

Kirjoittanut Elina Tuomela, Emili Ahlqvist ja Muusa Sintonen, 8A

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)