Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

27.02.2019

Esikuvat saavat nuoret lukemaan Lukuliike koulussa -kampanjassa

Kouluissa vierailevat Youtube-, Salatut elämät- ja putoustähdet sekä urheilusankarit ja kirjailijat muistuttavat lukemisen tärkeydestä ja kannustavat tarttumaan kirjaan.

Lukuvuoden 2019 loputtua Suomessa ei ole yhtään lasta, joka ei olisi lukenut vuoden aikana kirjaa. Se on Lukuliike koulussa -kampanjan (lokakuu 2018-toukokuu 2019) tavoite, jonka saavuttamisessa auttavat tähtikirjailijat ja julkisuudesta tutut esikuvat. He käyvät kevään aikana kertomassa kouluissa omasta lukuharrastuksestaan sekä lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä ja työhönsä.

Tampereen Vuoreksen koululla vierailivat Kalenterikarjuna tunnettu somevaikuttaja Mikko Toiviainen sekä tähtikirjailija Kreetta Onkeli.

– Lapset ja aikuiset ihan hykertelivät intoa ja tyytyväisyyttä. Tapahtuma oli aivan erityinen, kuvaili alakoulun opettaja Minna Toiviainen tapahtuman jälkeen. – Lisää tätä, hihkuivat oppilaat.

Haasteeseen saada lapset ja nuoret lukemaan tarttuvat keväällä Suomen eturivin nuortenkirjailijat Salla Simukka, Siri Kolu, Roope Lipasti, Jyri Paretskoi ja Magdalena Hai sekä moni muu. Kirjailija Kreetta Onkeli kehui Lukuliike -koulutapahtuman lämmintä tunnelmaa ja koki tärkeäksi lukemisesta puhumisen. – Lukeminen kattaa kaikki elämän osa-alueet.

Opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseksi, minkä takia Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta. Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan. Kevään aikana oppilaita kannustaa kirjojen pariin tubettajatähti Miklu Bäck, jonka Youtube-kanavalla on lähes 300 000 seuraajaa. Mukana ovat myös Helsingin Sanomien Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman, Putous-tähti Alina Tomnikov, Salatut elämät -sarjan näyttelijä Monika Lindeman sekä Nörtti-sarjan päähenkilöä DragonSlayer666 esittävä Samuel Kujala. Lukemaan innostavat myös urheilusankarit, kuten Suomen koripallomaajoukkue Susijengissä pelaava Tuukka Kotti ja salibandyn maailmanmestari Jussi Piha.

Keväällä 2019 Lukuliike -koulutapahtuma saapuu seuraaville paikkakunnille: Kotka, Oulu, Eurajoki, Helsinki, Ylöjärvi, Siilinjärvi, Kouvola, Rovaniemi, Järvenpää, Huittinen, Kajaani, Ii, Lappeenranta, Kemi, Kankaanpää, Seinäjoki, Joroinen, Forssa, Ilomantsi, Nurmijärvi, Sodankylä, Loviisa, Tampere, Pedersören kunta, Kauniainen, Pietarsaari, Parainen.

Lukuliike -koulutapahtumien lisäksi kampanjassa järjestetään n. 160 kirjailijavierailua ja lukemiseen ja kirjoittamiseen innostavaa sanataidetyöpajaa. Lukuliike on seurausta Lukutaitofoorumin työstä lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi.

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)