Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Vinkkejä koulun ja kirjaston yhteistyöhön

Monista kirjastosta voi tilata valmiita kirjapaketteja erilaisista teemoista tai esimerkiksi tietylle ikäryhmälle sopivia kirjoja. Kirjastoista löytyy myös monipuolisesti kirjavinkkausta, lukemiseen ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia, lukuhaasteita ja muuta materiaalia lukuinnon lisäämiseen ja lukutaidon tukemiseen.

Kirjastoissa on kattava valikoima e-kirjoja, äänikirjoja, selkokirjoja ja e-lehtiä. Kirjastot tuottavat myös runsaasti erilaisia kirjavinkkivideoita. Kannattaakin olla yhteydessä omaan lähikirjastoon ja aloittaa paikallinen yhteistyö kirjaston ammattilaisten kanssa.

Seinäjoen erte eli @Sjkerte

Seinäjoen kaupunginkirjastolla on lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalveluiden valtakunnallinen erityistehtävä. He tiedottavat toiminnastaan www.kirjastot.fi/lanu -sivustolla.

Tutustu kirjastojen ja perusopetuksen yhteistyön mallipohjaan.

Tutustu kirjaston, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyön mallipohjaan.

 

Lasten- ja nuorten kirjallisuuden digikokoelma

Keväällä 2021 avattiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden valtakunnallinen äänikirjakokoelma, josta koululuokat voivat lainata saman teoksen yhtä aikaa. Tutustu palveluun: Kirjastot.fi-sivustolla

 

Hyödylliset linkit

 

Vinkkejä kouluilta

  • Kutsukaa lähikoulun luokka vierailulle kirjastoon.
  • Pitäkää koulussa kirjavinkkaus. Kirjavinkkari tulee joko vierailulle luokkaan tai luokka menee vierailulle kirjastoon kirjavinkkarin luokse. Myös kirjastoautossa voi kirjavinkata.
  • Järjestäkää lempikirjanäyttely, johon oppilaat valitsevat lempikirjojaan. kirjat laitetaan näytille kirjastoon muiden oppilaiden ja kirjaston asiakkaiden nähtäville. Vanhemmat oppilaat kirjavinkkaisivat ja lukisivat pienemmille  oppilaille näytteitä lempikirjoistaan. Tätä voi soveltaa myös siten, että kerätään listaa vanhempien oppilaiden lempikirjoista, joista he sitten lukevat näytteen ääneen nuoremmille. Tai vaihtoehtoisesti nuoremmat lukisivat vanhemmalle oppilaalle (lukukummitoiminta).
  • Pitäkää haastetempauksia ja teemaviikkoja.  Tempauksien aikana kirjastossa voisi olla rasteja tai muuta toimintaa, joka tutustuttaisi kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Palkintoja olisi myös hyvä olla. Kouluissa infottaisiin kirjastojen tempauksista ja teemaviikoista.
  • Lukupassit ovat hauska keino houkutella kirjojen pariin.
  • Kannustakaa koulua hyödyntämään kirjastopedagogin osaamista ja tietotaitoa.
  • Kutsukaa oppilaat kirjaston lukuhetkiin. Lukuhetkiä voidaan myös striimata, jotta mahdollisimman moni luokka pääsisi kuuntelemaan.
  • Kirjastolainen on tervetullut lukemaan koulun aamunavaukseen. Kirjavinkkausta voi tehdä myös aamunavauksen aikana.
  • Voisiko oppilaita ottaa enemmän mukaan kirjaston toimintaan? Monessa koulussa oppilaat muun muassa järjestelevät koulukirjastoa ja ehdottavat kirjahankintoja sinne. Joidenkin koulujen oppilaat myös koristelevat koulun kirjastoja teemojen mukaan, esim. halloweenina, jouluna ja ystävänpäivänä.

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)