Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

18.02.2022

Koulussa lukutaitoa edistetään monipuolisissa ja oppilaille luontevissa ympäristöissä

Äänikirjat ovat tulleet perinteisen kirjan rinnalle rikastamaan oppilaiden lukukokemuksia myös koulussa. Kuuntelen, siis luen -mallinnus kuvaa äänikirjan käytön monipuolisia mahdollisuuksia ja vahvistaa oppilaan monilukutaitoa. 

Digitaaliset palvelut tarjoavat aiempaa enemmän mahdollisuuksia erilaisten tekstien lukemiseen ja kuuntelemiseen ajasta ja paikasta riippumatta. Äänikirjojen käyttö opetuksessa laajentaa mahdollisuuksia kehittää lukutaitoa. Parhaimmillaan äänikirjojen ja muiden kirjojen käyttäminen koulussa tukee myös vapaa-ajan lukemista. Äänikirjaa voi ajatella yhtenä lukemisen käyttöliittymänä ja se voi olla sytyke myös perinteisten kirjojen lukemiseen ja oman kirjan tuottamiseen.  Äänikirja on oiva esimerkki mahdollisuudesta edistää opetussuunnitelman perusteiden mukaista monilukutaitoa ja tieto- ja viestintäteknologista osaamista. 

Äänikirjat mahdollistavat yksilöllisen lukukokemuksen lisäksi myös yhteisöllisen lukukokemuksen, jota voi verrata esimerkiksi elokuvan katselemiseen yhdessä. Teoksen tulkitseminen, arvottaminen ja oman sisällön tuottaminen yhteisöllisen kokemuksen jälkeen syventää oppimiskokemusta. Äänikirjapalveluiden avulla oppilas pääsee helposti lukemaan kirjoja omalla äidinkielellään. Jokaisella oppilaalla on oikeus päästä rikkaiden tekstiympäristöjen äärelle.   

Tervetuloa Kuuntelen, siis luen -webinaariin 14.3.2022 klo 14 – 16!

Webinaarissa kuulet äänikirjojen käytön mahdollisuuksista opetuksessa ja saat vinkkejä, jotka voit ottaa heti käyttöön!

 

Osallistumislinkki Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua. Otathan linkin talteen.  

Ohjelma 

14.00 Tilaisuuden avaus ja esittelyt, OPH ja ILT Education      

14.10 Kuunteleminen on lukemista, opetusneuvos Minna Harmanen, OPH    

14.25 Kuuntelen, siis luen -mallinnuksen esittely, luokanopettaja Meri-Tuuli Varama     

14.55 Celian kirjat lukemisen ja oppimisen tukena, informaatikko Minna Katela, Celia 

15.25 Lukulumo – monikielinen digitaalinen ääni- ja kuvakirjapalvelu pedagogisessa käytössä,luokanopettaja ja kouluttaja, Linn Österås                            

15.55 Webinaarin päätös    

 

Webinaarin järjestävät Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma ja Lukuliike yhteistyössä ILT Educationin kanssa.  

Tilaisuus on tarkoitettu luokanopettajille ja muille äänikirjojen pedagogisesta käytöstä kiinnostuneille. 

 

Yhteystiedot 

Päivi Leppänen, Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma paivi.leppanen@oph.fi  

Pia Lumme, Lukuliike pia.lumme@oph.fi , Mari Järvenpää mari.jarvenpaa@oph.fi  

Nina Hiltunen ILT Education nina.hiltunen@ilteducation.fi 

 

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Lukutaito-ohjelman infotilaisuus 18.5.2022 klo 14 -15.30 organisaatioille ja eri sidosryhmille kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanemiseksi  

Lukuliike järjestää keskiviikkona 18.5. infotilaisuuden, jossa jaetaan tietoa kansallisesta lukutaitostrategiasta sekä esitellään työkalu toimeenpanon tueksi. Kuulemme infossa myös, miten aluehallintovirastot ovat edistäneet kirjastojen lukutaitotyötä ja tulevat toteuttamaan kansallista lukutaitostrategiaa.

Lue lisää

Tiedotteet

Lukuliike jakaa miljoona euroa kuntien lukutaitotyön vahvistamiseksi

Lukuliikkeen Lukeva kunta -verkosto saa jatkoa, kun Lukuliike jakaa vuosiksi 2022 - 2023 avustusta Lukeva kunta -verkostotyölle. Toiminta-avustuksen tarkoituksena on edistää Kansallisen lukutaitostrategian 2030 suuntaviivojen ja toimenpiteiden toteutumista kuntatason toiminnassa.

Lue lisää

Tiedotteet

Lukeva koulu -mallista tukea lukutaidon vahvistamiseen

Lukuliike avaa helmikuussa Lukeva koulu -verkkosivuston. Tervetuloa mukaan rakentamaan lukutaitotiimiä ja lukevaa kulttuuria jokaiseen suomalaiseen peruskouluun!

Lue lisää