Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

14.05.2019

Kultajoukkueen lukutoukka innostaa nuoria lukemaan

Todellinen hurahtaminen lukemiseen tapahtui vasta aikuisiällä, kertoo Jussi Piha, jonka moni suomalainen tuntee salibandyn pelaajana.

Piha kertoo nuorempana lukeneensa satunnaisemmin kuin nykyisin. Nuorena kirjat liittyivät usein koulutöihin ja vapaaehtoisesti hän luki vähän. Piha pitää kuitenkin lasten ja nuorten lukemista erittäin tärkeänä, minkä vuoksi hän lukee omille lapsilleen melko paljon. Lasten kanssa kirjastossa käyminen on myös osa Pihan perheen arkea.

Nykyään Piha lukee hyvin monipuolisesti. Hän lukee paljon esimerkiksi tietokirjoja ja elämäkertoja. Pelireissuilla Piha valitsee luettavaksi kirjaksi usein kuitenkin romaanin, koska romaanin tarina vie mennessään eikä se kuormita aivoja samalla tavalla kuin faktakirjallisuus.

Kirjavinkkejä Piha löytää suurimmaksi osaksi sosiaalisen median kautta. Hän on kirjaston vakiokäyttäjä, mutta ostaa myös mielellään kirjoja itselleen. Piha pitää perinteisistä paperimuotoisista romaaneista, koska ruudulta lukeminen ei tunnu hänestä yhtä aidolta.

Pelimatkoilla lukeminen rauhoittaa

Lukeminen on Pihalle tärkeä osa elämää perheen ja urheilun ohella. Piha epäilee lukevansa keskivertoa runsaammin, mutta lukisi mielellään vieläkin enemmän, jos vain aikaa riittäisi. Tällä hetkellä Piha kuuntele myös äänikirjoja. Äänikirjoja hän kuuntelee netistä ladattavien sovellusten kautta. Pihan mukaan pelimatkoilla moni salibandypelaaja rauhoittuu kuuntelemalla kirjojen tarinoita.

Viime vuoden  MM–kisoihin valmistautuessa  jokaisella joukkuelaisella oli maajoukkeleirillä mukanaan yksi itselle tärkeä kirja, Piha kertoo. Pelaajat tutkiskelivat toistensa kirjoja ja yrittivät arvata mikä oli kenenkin. Kirjojen avulla saatiin selville paljon uusia asioita pelitovereista. Piha kertoo, että ilman kirjoja ei olisi varmasti syntynyt niin syvällisiä keskusteluja pelaajien välille. 

Älä pelkää virheitä

Pihan kultaura on vaatinut paljon työtä, intohimoa ja treeniä. Lisäksi menestyminen on edellyttänyt kovaa tahtoa. Nykyään Pihan elämä vaatii enemmän töiden järjestelyä kuin nuorempana, sillä mukana on myös perhe-elämä ja muut aikuisuuteen kuuluvat asiat. Piha mainitsee uransa kannalta tärkeäksi kirjaksi Gary Kellerin The One Thing -teoksen (2013), jonka ydin on se, että jos ihmisellä on yksi tavoite, jonka hän tahtoo saavuttaa, hänen täytyy tehdä kaikki siihen liittyvät asiat mahdollisimman hyvin saavuttaakseen päämääränsä.

Tavoitteelliselle nuorelle Piha antaisi vinkiksi hauskan pitämisen. Asioita voi tehdä tosissaan, mutta ei liian vakavissaan. Virheitä tai muiden mielipiteitä ei saa pelätä. Tee täydellä sydämellä sitä mitä rakastat, toteaa lukeva kultamitalisti.

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)