Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

18.12.2018

/

Ulla Siimes

Lue iltasatu!

Iltasatu kuuluu monen pikkulapsiperheen arkeen. Vanhemman lukema iltasatu tuttuine hahmoineen saattelee lapsen unten maille. Ja vaikka tarina olisi jännittäväkin, tutun aikuisen ääni ja läsnäolo luovat turvaa ja mahdollistavat erilaisten tunteiden kokemisen.

Iltasatu kuuluu monen pikkulapsiperheen arkeen. Vanhemman lukema iltasatu tuttuine hahmoineen saattelee lapsen unten maille. Ja vaikka tarina olisi jännittäväkin, tutun aikuisen ääni ja läsnäolo luovat turvaa ja mahdollistavat erilaisten tunteiden kokemisen.

Pohja lukuharrastukselle ja -taidolle luodaan lapsuudessa. Ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan, on vanhempien merkitys lukutaidon kehittymiselle ratkaisevaa. Väitän, että tämän me suomalaiset vanhemmat tiedämme, mutta silti lukeminen unohtuu tai jää muiden asioiden jalkoihin. Arjen pyörityksessä iltasatukin saattaa tuntua taakalta.

Lapsiperheitä muistutetaan usein rutiinien tärkeydestä: On tärkeää pitää kiinni säännöllisistä ruokailuajoista. On tärkeää huolehtia säännöllisestä päivärytmistä. On tärkeää, että lapsi liikkuu säännöllisesti. Näiden samojen rutiinien listaan voi liittää myös lukemisen: On hurjan tärkeää lukea säännöllisesti.

Iltasatuhetki on myös minulle yksi päivän parhaista hetkistä.

Iltasatu on yksi tapa ottaa lukeminen osaksi päivittäisiä rutiineja. Meidänkin perheessämme iltasatu luetaan joka ilta. Tunnustan tosin, että iltasadun lukematta jättäminen on ollut myös uhkailukeinovalikoimassa silloin, kun päivän leikkien kerääminen tai muut iltatoimet eivät ole sujuneet ajallaan. Onneksi olen tajunnut, että iltasadun lukematta jättäminen olisi paitsi typerää myös tyhjä uhkaus, sillä iltasatuhetki on myös minulle yksi päivän parhaista hetkistä.

Tällä viikolla vietetään miesten viikkoa, joka päättyy sunnuntaiseen isänpäivään. Viikon aikana lukuisat isät, vaarit, papat, paapat, faarit, tuffat, taatat, tuharit ja tutat käyvät lukemassa lapsille päiväkodeissa ja kouluissa Kiedo meidät tarinaan -kampanjan kannustamana. Vaikka lukutuokiot ovat päivisin, on niiden teemana iltasatu.

Kiedo meidät tarinaan -kampanja tarjoaa lapsille elämyksiä ja esimerkkejä. Joku lapsi saattaa oivaltaa, että aikuisetkin lukevat kirjoja. Joku lapsi näkee idolinsa – oman isänsä – uudessa roolissa. Joku lapsi saattaa pyytää isää lukemaan iltasadun myös kotona. Ja ehkä jossain luokassa vanhempien lukuhetket otetaan pysyväksi osaksi koulun arkea. Kampanja on päiväkodeille ja kouluille oiva mahdollisuus ottaa lukeminen ja lukutaito puheeksi vanhempien kanssa ja toteuttaa uudenlaista yhteistyötä vanhempien kanssa.

”Iltasatu!” kuuluu meidän perheessämme lähes joka ilta muiden iltatoimien jälkeen. Vaikka me vanhemmat saattaisimme lipsua tutuista rutiineista, pitävät lapsemme onneksi huolta siitä, että iltasatu ei jää muiden touhujen varjoon. Usein luvatun yhden kirjan sijasta päivä päättyy ihanaan, usean tarinan kavalkadiin.

 

Ulla Siimes
kirjoittaja toimii Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtajana

 

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)