Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

01.02.2022

Lukeva koulu -mallista tukea lukutaidon vahvistamiseen

Lukuliike avaa helmikuussa Lukeva koulu -verkkosivuston. Tervetuloa mukaan rakentamaan lukutaitotiimiä ja lukevaa kulttuuria jokaiseen suomalaiseen peruskouluun!

Lukeva koulu -verkkosivu lukuliike.fi/lukevakoulu ja koulujen ilmoittautuminen mallin käyttäjäksi avautuu maanantaina 14.2.

Tekstimaailma ympärillämme muuttuu tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan ennen. On vaikea ennustaa, millaisia lukutaitoja tulevaisuudessa tarvitsemme. Siksi onkin tärkeää vahvistaa  oppilaan kieli- ja tekstitietoisuutta kaikissa oppiaineissa niin, että hänellä on työkaluja toimia tulevaisuuden tekstimaailmassa.

Lukeva koulu -mallin tavoitteena on luoda yhdessä opettajien ja koko koulun henkilöstön kanssa lukemiseen innostava kielitietoinen toimintakulttuuri. Mallin avulla koulu voi kehittää ja arvioida omaa lukutaitoa edistävää työtään. Malli tarjoaa monipuolisia ideoita lukutaidon edistämiseen ja lukevan kulttuurin luomiseen sekä verkkoluentoja mukaan ilmoittautuneille kouluille. Malli on laadittu vuonna 2020 Lukuliike koulussa -pilotin pohjalta, ja sitä on ollut myös jatkokehittelemässä laaja asiantuntijajoukko.

Lukeva koulu -mallin käyttäminen on ilmaista ja mahdollista kaikille suomalaisille kouluille. Malli toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi ja materiaalia tarjotaan myös saamen kielillä.

Tervetuloa kuulemaan lisää Lukeva koulu -mallista
tiistaina 15.2. klo 15 – 15.40 (suomeksi) tai
keskiviikkona 16.2. klo 15 – 15.40 (ruotsiksi)

(Infotilaisuus ei vaadi ennakkoilmoittautumista.)

 

Linkit Teams-live-verkkotapahtumiin

Tiistaina 15.2. klo 15 – 15.40 (suomeksi): Liity mukaan tästä linkistä: https://bit.ly/3HnJBin

Keskiviikkona 16.2. klo 15 – 15.40 (ruotsiksi): Liity mukaan tästä linkistä: https://bit.ly/3uf2h01

 

Lisätietoa Belinda Kardén, belinda.karden@oph.fi, puh. +358 29 533 1827

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Lukutaito-ohjelman infotilaisuus 18.5.2022 klo 14 -15.30 organisaatioille ja eri sidosryhmille kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanemiseksi  

Lukuliike järjestää keskiviikkona 18.5. infotilaisuuden, jossa jaetaan tietoa kansallisesta lukutaitostrategiasta sekä esitellään työkalu toimeenpanon tueksi. Kuulemme infossa myös, miten aluehallintovirastot ovat edistäneet kirjastojen lukutaitotyötä ja tulevat toteuttamaan kansallista lukutaitostrategiaa.

Lue lisää

Tiedotteet

Lukuliike jakaa miljoona euroa kuntien lukutaitotyön vahvistamiseksi

Lukuliikkeen Lukeva kunta -verkosto saa jatkoa, kun Lukuliike jakaa vuosiksi 2022 - 2023 avustusta Lukeva kunta -verkostotyölle. Toiminta-avustuksen tarkoituksena on edistää Kansallisen lukutaitostrategian 2030 suuntaviivojen ja toimenpiteiden toteutumista kuntatason toiminnassa.

Lue lisää

Tiedotteet

Koulussa lukutaitoa edistetään monipuolisissa ja oppilaille luontevissa ympäristöissä   

Äänikirjat ovat tulleet perinteisen kirjan rinnalle rikastamaan oppilaiden lukukokemuksia myös koulussa. Kuuntelen, siis luen -mallinnus kuvaa äänikirjan käytön monipuolisia mahdollisuuksia ja vahvistaa oppilaan monilukutaitoa. 

Lue lisää