Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

24.08.2021

Lukeva kunta -verkostosta yhteistyövoimaa lukutaitotyöhön

Lukuliike jakoi keväällä 2021 valtionavustuksena 720 000 euroa Lukeva kunta -verkostoille. Hakijoilta edellytettiin malleja, joilla parannetaan yhteistyötä ja vahvistetaan kansallista lukutaitotyötä yli kuntarajojen.
Lukeva kunta -verkostossa on mukana 171 kuntaa. Lukemista tukevia rakenteita ja lukuinnon synnyttämiseen on kehitetty monenlaisia toimia. Myös jo käytössä olevien toimien vahvistaminen ja jakaminen edistää ja vahvistaa lukutaitotyötä. Nyt ääneen pääsevät verkostojen omat lukuagentit, jotka kertovat, millaista työtä kevään aikana tehtiin ja millaisia suunnitelmia on syksylle.

Lukeva kunta -verkostot

Joensuu: lukutaito kuuluu kaikille

Joroinen: Lukeva kettu – me luemme yhdessä!

Karkkila: Liikettä lukuniveliin

Kemijärvi: Lukemisen rakenteet vahvemmaksi

Korsholm: På läsande fot

Loviisa: Kielitietoinen koulu

Pello: Pellolaiset perheet lukemaan

Porvoo: Lukuliikettä kuntiin!

Rovaniemi: Lukuitu – kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyömalli

Seinäjoki: Lukeva kunta

Turku: Sanojen sinfonia Lounais-Suomessa

 

Joensuu: Lukutaito kuuluu kaikille

Kunnat: Joensuu, Kitee, Juuka, Ilomantsi, Lieksa, Nurmes, Polvijärvi, Outokumpu, Liperi, Tohmajärvi, Rääkkylä, Kontiolahti, Kuopio, Savonlinna, Varkaus Sulkava, Mikkeli, Leppävirta, Pieksämäki, Suonenjoki, Sonkajärvi, Iisalmi, Siilinjärvi, Kiuruvesi, Enonkoski, Mäntyharju, Tervo, Juva, Rantasalmi, Kangasniemi, Vieremä, Keitele, Pielavesi, Rautalampi

Lukutaito kuuluu kaikille -hankkeen yksi tärkeä tavoite on moniammatillisen yhteistyön kehittäminen. Kuuden pilottikunnan kanssa kokeillaan erilaisia toimia, ja myöhemmin on tarkoitus jakaa hyvät käytännöt muihinkin kuntiin. Näistä kuudesta pilottikunnasta on edustus hankkeen ohjausryhmässä, jonka kautta viesti saadaan kulkemaan kuntien välillä.

Lukuviikolla kokeiltiin kolmen maakunnan yhteisiä etätapahtumia. Kirjailijavierailut, Konstaapeli Danielin vierailu, YouTube-livet sekä koulupäivän avaavat kirjavinkit onnistuivat hyvin etänä ja mahdollistivat osallistumisen sijainnista riippumatta. Agenttien mieleen painui myös Soturikissat-liven yhteisöllisyys: liven katselijat olivat aktiivisia kommentoijia ja suosittelivat toisilleen lukemista YouTuben chatissa. Yhteisille etätapahtumille harkitaan jatkoa osana kirjastojen arkea. Jakamalla vetovuoron ja muut resurssit voidaan saada kelpo lisä tapahtumatarjontaan.

Hankkeen aikana on tarkoitus rakentaa lukemiseen innostava lukudiplomisovellus. Sovellusta suunnitellaan ja testataan yhdessä nuorten kanssa ja kumppanina on joensuulainen Innoventum. Kehittämistyö on ollut antoisaa ja se on herättänyt paljon mielenkiintoa. Nuorten palaute on vauhdittanut sovelluksen tekoa. Sovellus tiivistää yhteistyötä Itä-Suomessa, kun käyttöön tulee useamman maakunnan yhteinen palvelu.

 

Lukuagentit Pia Rask-Jussila ja Anna Heikkinen

Takaisin alkuun

Joroinen: Lukeva kettu – me luemme yhdessä!

Kunnat: Joroinen, Juva, Rantasalmi, Sulkava, Varkaus

Lukeva kettu -hankkeessa uusitaan ja vahvistetaan erilaisia käytänteitä lukutaidon edistämiseksi. Lukevan ketun vauhdittamana lukuinnostusta on kasvatettu iloisissa tunnelmissa. Ilahduttavaa on ollut nähdä lasten itse huomaavan, miten lukeminen tauottaa mukavalla tavalla koulupäivää. Alakoulun luokkien erilaisia kirjavinkkauksia ja lukukokemuksia on jaettu monessa muodossa koulutyön ohessa.

Lukeminen on tullut osaksi kaikkien arkea ja näkyvämmäksi esim. kirjakujalla ja lukuvälitunnilla, joissa kirjat on tuotu lähelle oppilaita ja välituntitoimintaa, vanhempainilloissa ja koulujen kirjailijavierailuilla. Lukukerhot käynnistyivät lukiolaisten ohjaamina koulun kerhoina ja jatkoa odotetaan syksylle. Keväällä alempien luokkien Huuhkajat-lukuhaaste osui täydellisesti kohderyhmälle – lukemista ja liikettä riitti huikeassa vauhdissa!

Kirjastoyhteistyön vahvistaminen on madaltanut koulujen kynnystä toimia yhdessä. Vuorovaikutusta lähikuntien kirjastoihin ja kouluihin lisätään jakamalla hyväksi koettuja käytänteitä eteenpäin. Lukukettu-lukudiplomi alakoululaisille uudistuu täysin syyslukukauden alkuun.

Seuraa Joroisen hanketta @lukevakettu- Instagram-tilillä ja nappaa vinkit omaan käyttöösi!

Lukukoordinaattorina keväällä luokanopettaja Paula Tawast ja lukuagentteina Sari Lind, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja Mira Kokko, laaja-alainen erityisopettaja

Takaisin alkuun

 

Karkkila: Liikettä lukuniveliin

Kunnat: Karkkila, Vihti, Lohja

Karkkilan liikettä lukuniveliin -hankkeessa aktivoidaan kasvuyhteisöjä mm. esiopetuksen iltasatukirjahyllyjen avulla. Lapset valitsevat joka päivä itselleen sadun kotiin viemisiksi ja huoltajia kannustetaan lukemaan mukana tulleita kirjoja. Kirjat palautuvat seuraavana aamuna. Idea on saatu Iki-Tarun sivustolta. Iltasatukirjahylly | IKI-TARU | Tarinoilla lukijaksi (utu.fi)

Alueen ammattikasvattajille järjestetään myös monenlaista koulutusta lukemisesta ja lukemaan innostamisesta. Yhteistyössä Lukuliikettä kuntiin -verkoston kanssa järjestetään syksyllä mm. moniosainen Ateljee-koulutus opettajille sekä pakopelikoulutusta lukuinnon näkökulmasta.

Kirjastojen, koulujen ja varhaiskasvatuksen vuoropuhelua on lisätty mm. erilaisten tapaamisten avulla. Yhteistyöryhmästä pyritään tekemään pysyvä toimintamalli, joka helpottaa myös nivelvaiheiden lukemaan opettamista ja -innostamista. Osalle kouluista on jo nimetty kirjastoyhteistyöstä vastaava opettaja, joka osallistuu myös työryhmän toimintaan.

Karkkilan kirjasto järjestää yhteistyössä hankkeen kanssa 3.–6.-luokkalaisille syysloman aikana lukuloma-teemalla tekemistä. Kirjasto suljetaan aikuisilta ja isot alakoululaiset saavat vallata tilat yhdessä olemiseen ja lukemiseen. Lokakuussa kirjasto järjestää yhteistyössä koulujen kanssa muutakin ohjelmaa Lokakuu on lukukuu -teemalla.

Lisäksi hankkeen puitteissa on valmistunut luokissa opettajan johdolla pelattava lukuintopeli Operaatio Kohkala, joka on elokuussa lähtenyt 25 testiluokalle ympäri Suomen kokeiltavaksi. Palautteen perusteella peliä kehitetään ja se pyritään julkaisemaan ennen hankkeen päättymistä.

Lukuagentti Justiina Nielikäinen

Takaisin alkuun

 

Kemijärvi: Lukemisen rakenteet vahvemmaksi

Kunta: Kemijärvi

Kemijärven hankkeen tavoitteena on innostaa oppilaita, erityisesti poikia lukemaan tuomalla esiin lukevien miesten roolimalleja. Hanke kohdistuu peruskouluikäisiin nuoriin. Kevään 2021 aikana hankkeen neljän hengen lukutiimi suunnitteli ja toteutti lukupaikan uuteen Kemijärven kolme koulua yhdistävään koulukeskukseen Hillatien kouluun. Lukuvuoden alkaessa valmistellaan lisää lukupisteitä. Lukemisen aloittaminen ja kirjojen parissa viihtyminen on helppoa, kun kirjat ovat hyvin saatavilla ja tilassa on mahdollisuus lukurauhaan. Viisi rullilla siirrettävää kirjakaappia tarjoavat lukemista ikätasoittain, ja ne ovat valmiina käyttöön, kun koulu alkaa. Tarkoituksena on ostaa uusia kirjoja, lukulaitteita ym. vielä tarpeen mukaan.

 

 

Lukemista ja lukuintoa pyritään lisäämään syksyn 2021 aikana erilaisilla lukuhaasteilla ja -tempauksilla. Neljän hengen lukutiimi vastaa näistä tehtävistä.

Lukuagentti Marjo Murto, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Takaisin alkuun

 

Korsholm: På läsande fot

Kommuner: Uleåborg, Karleby, Kronoby, Larsmo, Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby, Vörå, Korsholm, Vasa, Vasa övningsskola, Malax, Korsnäs, Närpes, Kristinestad, Björneborg, Åbo, Pargas, St Karins, Kimitoön, Sjundeå, Kotka

Ett bestående nätverk skapas inom projektet ”På läsande fot” för kommunernas läsfrämjande arbete med representanter från småbarnspedagogik, grundläggande utbildning och bibliotek samt de centrala aktörer som på ett eller annat sätt har läsfrämjande verksamhet. Projektet strävar efter att på olika sätt höja läskunnigheten och intresset för läsning, samt stärka och utveckla samarbetet inom kommunerna och skolorna.  Nätverket arbetar för jämlikhet och hållbarhet i den läsfrämjande verksamheten i kommuner och skolor.

Nätverket strävar också efter att höja barnlitteraturens status, och inom nätverket lägga grunden för en regelbundet återkommande barnlitteraturfestival.

Under våren 2021 har kommunernas och skolornas representanter deltagit i tre digitala nätverksträffar under vilka Erte, Läsrörelsen, De finlandssvenska läsambassadörerna och Läsväskan deltagit och bidragit med inspiration och konkreta verktyg för läsfrämjande verksamhet. De tre representanterna från varje kommun/skola har också träffats som grupp för att fundera på vilket innehåll och vilka strukturer som fungerar inom kommunen, samt vilka utmaningar som finns och hur man kan jobba för att den läsfrämjande verksamheten når så många barn och unga som möjligt, så jämlikt som möjligt. Läsagenten har också träffat kommungrupperna var för sig.

De finlandssvenska läsambassadörerna arrangerade under april månad Läskarnevalen, som var en lästävlingför åk 5 i nätverkets skolor. I Läskarnevalen deltog 46 klasser i ungefär tio olika kommuner. Eleverna läste massor och lärarna var glada över en så sporrande tävling med fina priser.

Under hösten 2021 arrangeras en gemensam digital läsfest – Jippii – Jag läser! Minä luen! – i samarbete med Österbottens Barnkulutrnätverk BARK och nätverksträffar och kommungruppsträffar fortsätter.

Nätverkets webbsida hittar du på https://palasandefot.fi/

Läsagent Jenny Ingman

Takaisin alkuun

 

Loviisa: Kielitietoinen koulu

Kunta: Loviisa

Loviisan hankkeessa tavoitteena on tarjota opettajille malleja ja käytänteitä lukemisen edistämiseksi sekä painottaa opettajan merkitystä kielen kehityksessä – jokainen opettaja on myös kielenopettaja. Lukutaitoa kehitetään luomalla kaikkia kaupungin kouluja koskevia toimintamalleja, jotka antavat virikkeitä ja haastavat kaiken tasoisia lukijoita.

Opettajille järjestettiin lisäkoulutus lukustrategioista osana kevään 2021 veso-päivää. Jatkokoulutus vuorovaikutuksellisista strategioista järjestetään syksyn veso-päivänä. Molemmissa koulutuspäivissä jaetaan opettajille kouluttajan Loviisalle tuottama opettajan opas.

Perusopetukseen hankittiin lukupaketteja, eli kiertäviä kirjasarjoja yhteistyössä kirjaston kanssa. Kirjojen valinnassa konsultoitiin kirjaston lisäksi opettajia, sekä huomioitiin eritasoiset lukijat ja lukivaikeudet. Lukupakettikasseissa on mukana myös lukuhaaste sekä opettajille suunnattuja vinkkejä lukemaan innostamiseen. Lukupaketit lähtevät kiertämään kouluja syyskuussa.

Alakoululaisia innostetaan lukusisältöjen pariin tekemällä lyhyitä kampanjavideoita. Videoissa loviisalaiset nuoret urheilijaidolit kertovat lukemisesta ja sen merkityksestä rennolla tavalla, Huuhkajien ja Palloliiton Lue & liiku kampanjan hengessä. Mukana on erilaisia lukijoita: niitä jotka lukevat paljon ja niitä, jotka lukivaikeuksista huolimatta ovat löytäneet lukusisältöjen pariin.

Yhteistyötä lukutaitotyössä nuorisopalveluiden, kirjaston ja kulttuuripalveluiden kanssa käynnistellään. Etsimme keinoja jakaa näiden kolmen toimialan resursseja ja osaamista, esimerkiksi Read Hour-kampanjan ja Peliviikon puitteissa.

Teemme lukutaitotyötä näkyväksi muun muassa julkaisemalla juttusarjan yhteistyössä paikallismedioiden kanssa.

Lukuagentti Jaana Laaksonen

Takaisin alkuun

 

Pello: Pellolaiset perheet lukemaan

Kunta: Pello

Pellolaiset perheet lukemaan – hankkeen tarkoituksena on aktivoida pellolaiset lukemaan. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion oppilaiden käyttöön rakennetaan koulukirjasto, jonka avulla parannetaan aineiston saatavuutta ja innostetaan lapset ja nuoret lukuharrastuksen pariin. Keskeistä hankkeessa on tutustuttaa kuntalaiset myös kirjaston ja e-kirjaston käyttöön.

Lukuagentti Mia Kallioinen, Pello

Takaisin alkuun

 

Porvoo: Lukuliikettä kuntiin!

Kunnat: Porvoo, Loviisa, Sipoo, Lohja, Lapinjärvi, Hanko, Kirkkonummi, Siuntio, Askola, Pornainen, Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä, Vihti, Forssa, Nurmijärvi, Riihimäki, Jokioinen, Orimattila, Hämeenlinna, Raasepori, Tammela, Ypäjä, Humppila

Lukuliikettä kuntiin! -hankkeen tavoitteena on tukea verkostokuntiensa lukutaitotyötä, innostaa lapsia ja nuoria lukemisen pariin, verkostoitua, luoda pysyviä lukemisen rakenteita, kouluttaa ja jakaa tietoa toimivista käytänteistä. Verkostoon kuuluu 24 kuntaa Uudeltamaalta ja sen lähiympäristöstä.

Hankkeen aluksi kartoitettiin verkostokuntien lukutaitotyön tämänhetkistä tilaa ja laadittiin ammattilaisille tarjottavan koulutuksen suunnitelmat ja sisällöt. Hanke järjesti kevään aikana yhteensä neljä lukuwebinaaria, jotka osoittautuivat hyvin suosituiksi. Syksyn 2021 aikana hanke järjestää useita eri sisältöisiä lukutaitokoulutuksia.

Lukuliikettä kuntiin! -hanke on osallistunut valtakunnallisiin lukutaitotapahtumiin ja kannustaa verkostokuntiaan aktiivisesti lähtemään mukaan niihin. Valtakunnalliset tapahtumat lisäävät näkyvyyttä lukutaitotyölle ja innostavat lapsia ja nuoria kirjojen sekä tarinoiden pariin. Hanke järjestää syksyllä lasten ja nuorten lukutaitotapahtumaviikon, jolloin eri ikäryhmille tarjotaan monenlaisia lukemaan innostavia ja kannustavia tilaisuuksia, työpajoja ja vinkkauksia. Viikko toteutetaan virtuaalisesti, jotta laajan verkoston alueelta tavoitettaisiin nuoria lukijoita mahdollisimman kattavasti.

Lukuliikettä kuntiin! -hankkeen verkostokuntien yhteyshenkilöille on järjestetty ja tullaan järjestämään yhteisiä tapaamisia ja keskustelutilaisuuksia, joissa on mahdollisuus saada ja jakaa tietoa oman ja muiden kuntien lukutaitotyöstä, sen haasteista ja toimivista käytänteistä. Hanke tarjoaa verkostolleen kuukausittaiset virtuaaliset kahvipaussit, joiden tarkoituksena on lisätä vapaamuotoista lukupuhetta kuntien eri toimijoiden kesken.

Hankkeen toiminnasta, tapahtumista ja tilaisuuksista löytyy tietoa nettisivultamme www.lukuliiketta.fi. Meitä voi seurata myös Instagramissa ja Facebookissa (@lukuliikettakuntiin).

Lukuagentti Sanna Paljakka, kehittämiskoordinaattori

Takaisin alkuun

 

Rovaniemi: Lukuitu – kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyömalli

Kunnat: Rovaniemi, Enontekiö, Utsjoki, Inari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski, Pelkosenniemi, Salla, Kemijärvi, Kolari, Pello, Ylitornio, Tornio, Tervola, Keminmaa, Kemi, Simo, Ranua, Posio

Lukuitu-hankkeessa on tavoitteena alle kouluikäisten lasten lukuinnon lisääminen. Hankkeen toteuttaa Rovaniemen kaupunginkirjasto yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden kanssa. Lapin kirjastoista hanketta pilotoimassa ovat mukana myös Kemi, Simo ja Ylitornio.

Rovaniemen kirjastosta Lukuitu-hankkeessa työskentelee kaksi osa-aikaista lukuagenttia. Hankkeen alussa kartoitettiin kyselyllä päiväkotien ja neuvoloiden nykyistä yhteistyötä ja toiveita ja ideoita yhteistyölle kirjaston kanssa. Kyselyjen ja muualla Suomessa toteutettujen ideoiden pohjalta aletaan testata yhteistyömuotoja käytännössä pilottipäiväkotien ja -neuvoloiden kanssa. Keväällä toteutettiin myös hankkeen puitteissa Lukumaskottivaalit, jossa valittiin lukumaskotiksi hankkeen ja koko Lapin lastenkirjastotyön käyttöön kolmesta hyvästä ehdokkaasta Hiihku-pöllö. Osana Lukuitu-hanketta on hankittu myös e-oheislukemisto Lapin koulujen käyttöön.

Huhuu! – Lapin lastenkirja- ja sanataidefestivaali toteutetaan 11.-16.10.2021.

Lukuagentit Anna-Maija Takala, kirjastovirkailija ja Sanna Haakana, erikoiskirjastonhoitaja

Takaisin alkuun

 

Seinäjoki: Lukeva kunta

Kunnat: Seinäjoki, Kurikka, Alavus, Isojoki, Kauhajoki, Teuva, Isokyrö, Lapua, Kuortane, Alajärvi, Vimpeli, Soini, Ilmajoki, Lappajärvi, Ähtäri

Seinäjoen Lukeva kunta -hanke on 15 eteläpohjalaisen kunnan yhteinen hanke, joka edistää lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukuinnostusta. Tärkeimpiä asioita ovat verkostoituminen, koulutusten järjestäminen ammattilaisille sekä materiaalin ja lukutaitotapahtumien tuottaminen.

Kevään 2021 aikana suunniteltiin ja tuotettiin satu- ja novellijulkaisu Lukemisen löytöretki lakeudelle yhdessä eteläpohjalaislähtöisten kirjailijoiden kanssa, ja se ilmestyy alkusyksystä. Lisäksi hankkeessa on tuotettu videohaastatteluja Lukemisen jäljillä -sarjaan, ja kurikkalaisten nuorten kanssa on tehty lukemista pohtiva video. Ajatuksena on ollut, että paikalliset toimijat ja omien paikkakuntien maisemiin sijoittuvat tarinat kannustaisivat lukemisen pariin.

Lukuagentille tärkeä apu on ollut hankekoordinaattori sekä oman kaupungin ja maakunnan väestä koottu ohjausryhmä.

Seuraa hanketta Facebook-sivulla Lukeva kunta -verkosto, Etelä-Pohjanmaa ja tutustu hankkeen esittelyvideoon (https://youtu.be/CW6BVTQLvbg) sekä Kurikan nuorten ajatuksiin lukemisen hyödystä (https://youtu.be/exYMhQUKIJY)

Lukuagentti Anu Koskela, Seinäjoen yhteiskoulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Takaisin alkuun

 

Turku: Sanojen sinfonia Lounais-Suomessa

Kunnat: Turku, Eura, Harjavalta, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Ulvila, Kaarina, Laitila, Lieto, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo, Kemiönsaari, Aura

Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa -hankkeeseen kuuluu 20 kuntaa. Hankkeessa toteutetaan monenlaista lukemista lisäävään toimintaa paikallisissa kirjastoissa ja esimerkiksi keväällä toteutettiin kaksi lukutaitowebinaaria.

Huittisissa hanke oli mukana toteuttamassa vanhuksille suunnattua kirjaston kotipalvelua, jossa tehdään yhteistyötä kotipalvelun kanssa. Kirjasto toimittaa aineistopaketteja kotipalveluun, joka taas toimittaa paketit vanhuksille. Sisältö on vanhusten toiveiden mukainen.

Jämijärvellä vinkattiin kirjavinkkaripankin avulla uutuuskirjoja 5.-9.-luokkalaisille. Kunnassa on vain yksi kirjastolainen, jonka vuoksi kirjavinkkari tilattiin Lounais-Suomen alueen kirjavinkkaripankista.

Maskussa on meneillään kirjavinkkaushaaste somessa: Kunnan eri sektorit haastavat toisiaan esittelemään kirjoja haluamastaan aihepiiristä. Kirjasto heitti haasteen ilmoille ja mukana on ollut tähän mennessä mm. vapaapalokunta, paikallisia yrityksiä ja kunnanvirasto. Aihepiireinä on ollut mm. hyvinvointi ja harrastaminen. Haasteen pohjalta kirjastoon on laitettu esille myös kirjanäyttely, josta voi käydä lainaamassa haasteessa mainittuja kirjoja.

Sanojen sinfoniaa tekee yhteistyötä myös sanataideyhdistysten ja koulun kanssa. Syksyllä alkaa kokeiluna kuntarajat ylittävä sanataidekerho, joka toteutetaan hybridimallina alueen kirjastoissa. Kerhoja tulee kaksi: ala- ja yläkouluikäisille omansa. Kerhon vetäjäksi saimme Kirjan talon sanataiteilijan.

Sanojen sinfoniaa -hankkeessa tehdään myös tutkimusta, joka auttaa kehittämään hyviä toimintamalleja ja levittämään niitä.

Lukuagentti Suvi Sario, Turku

Takaisin alkuun

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Riikka Kaukinen aloitti kansallisen lukutaito-ohjelman asiantuntijana

Lue lisää

Tiedotteet

Opetushallitus jakoi avustusta luku- ja kirjoitustaidon parantamista edistäviin toimenpiteisiin

Lue lisää

Tiedotteet

Haemme asiantuntijaa tukemaan kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanoa

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)