Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

08.09.2021

/

Toni Räisänen ja Lasse Keski-Loppi, Suomen Palloliitto

Lukuhuumaa Huuhkajien kanssa

Vuoden 2021 kevät oli monin tavoin historiallinen ajanjakso. Suomen miesten jalkapallon maajoukkue eli Huuhkajat valmistautuivat historian ensimmäiseen Euroopan mestaruusturnaukseen, ja sen innostamana Palloliitto yhteistyössä Lukuliikkeen kanssa toteutti Lue ja Liiku Huuhkajat lentoon -kampanjan. Kampanjassa tuettiin koululaisten innostusta liikkumiseen ja lukemiseen yhdessä kavereiden, perheen ja luokan kesken. Kampanjalla yhdistettiin kaksi äärimmäisen tärkeää asiaa – lukeminen ja liikkuminen.

Me elämme Palloliitossa liikuntakuplassa, mutta halusimme katsoa oman kuplamme ulkopuolelle ja tehdä asioita uudella tavalla. Kampanja liikkumisen ja lukemisen lisäämiseksi ja yhteistyön vahvistamiseksi polkaistiin käyntiin varovaisen toiveikkaana, mutta pian saimme huomata, että se tulisi ylittämään odotuksemme moninkertaisesti. Intoa ja kiinnostusta oli valtavasti niin Palloliiton valmistelutiimissä kuin vastaanottajissa.

Lukemisen ja liikkumisen hyvinvointivaikutukset ovat lapsen kasvulle ja kehitykselle elintärkeitä. – Jenni Haukio

 

Kampanjan tavoitteena oli ennen kaikkea innostaa lapsia lukemaan ja liikkumaan. Maajoukkuepelaajat toimivat esikuvina, kannustivat ja kiittivät oppilaita sekä opettajia kampanjan aikana. Kampanjan aikana julkaisimme koulu- ja varhaiskasvatusympäristöön uuden ilmeen Bubin ja Helmin kautta. Tulevaisuudessa toivomme, että jalkapallo tunnistetaan näiden hahmojen kautta. Korona-aikana halusimme myös toteuttaa jotain sellaista, joka voitiin toteuttaa etäyhteyksien kautta ja tarvittaessa vaikka etäopetuksessa. Tästä saimme paljon arvokasta oppia.

”On suuri ilo toimia tavoitteiltaan arvokkaan ja toteutustavaltaan innostavan Lue ja liiku Huuhkajat lentoon -kampanjan suojelijana. Lukemisen ja liikkumisen hyvinvointivaikutukset ovat lapsen kasvulle ja kehitykselle elintärkeitä. Kannustan lämpimästi kaikkia päiväkotiryhmiä ja koululuokkia lähtemään mukaan hauskaan ja hyödylliseen kampanjaan – siivitetään Huuhkajat yhdessä lentoon”, Jenni Haukio, kampanjan suojelija totesi.

Kampanja tavoitti huikeat 50 000 lasta ja nuorta

Lue ja liiku -kampanjaan saivat osallistua kaikki Suomen päiväkodit, esikoulut ja koulujen 1–3-luokat. Ilmoittautuneita olikin lopulta aivan huikea määrä, yli 50 000 lasta ja 2 232 ryhmää. Kampanjan aikana saavutettiin huikeita tuloksia. Lapset innostuivat lukemista esikuvien kautta, ja yhdessä opettajien kanssa päiväkodit, esikoulut ja koulut keksivät mitä innostavimpia tapoja yhdistää lukeminen ja liikkuminen osaksi lasten jokapäiväistä arkea.

Saimme Palloliitolle paljon palautetta suoraan opettajilta, vanhemmilta ja lapsilta. Kampanjaa voidaan pitää onnistuneena myös palautteen perusteella, sillä se oli pääasiassa erittäin positiivista. Tietenkin saimme myös paljon kehitysehdotuksia, joita käymme huolella läpi, jotta seuraava Lue ja liiku -kampanja olisi entistä parempi, innostavampi ja koulujen ja perheiden tarpeita tukevaa. Tulevaisuudessa teemme yhdessä jalkapalloseurojen kanssa toimenpiteitä yhteistyössä koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa ennen kaikkea oppimisen tukemiseksi, mutta myös liikuttamiseksi.

Www.luejaliiku.fi sivuston kautta voit myös kampanja-ajan ulkopuolella tutustua materiaaleihin. Ne ovat vapaasti ladattavissa ympärivuoden, ja toivomme että innostus lukemiseen ja liikkumiseen pysyy vahvana, niin kouluissa, kotona kuin seuratoiminnassa.

2022 Naisten jalkapallomaajoukkue eli Helmarit pelaavat Euroopan mestaruudesta ja Lue ja liiku -kampanja on tietenkin taas mukana kannustamassa ja innostamassa lapsia ympäri suomen lukemaan ja liikkumaan. Pysy kuulolla, lisätietoja tulossa syksyn 2021 aikana.

Lue ja liiku terveisin,

Toni Räisänen ja Lasse Keski-Loppi,
Suomen Palloliitto

Katso kampanjan kiitosvideo tästä linkistä.

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)