Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

28.09.2020

Lukuliike jakoi 325 000 euroa valtionavustuksina nuorten ja aikuisten lukutaidon edistämiseen

Lukuliike laittoi kesällä valtionavustuksina hakuun 325 000 euroa, jolla tärkeää nuorten ja aikuisten lukutaidon edistämiseen tähtäävää työtä haluttiin tukea. Rahoitusta sai yhteensä 10 hanketta.

Avustusta haki yhteensä 53 tahoa reilusti yli 2 miljoonan euron edestä, ja hakemusten taso oli erittäin korkea.

Lukuliike päätti rahoittaa kymmentä toimijaa, joiden joukossa on rekisteröityjä yhdistyksiä, liittoja ja kuntia. Rahoitetut hankkeet kattavat maantieteellisesti ison osan Suomesta: ne toimivat muun muassa Uudenmaan, Lapin, Keski- ja Itä-Suomen alueilla. Hankkeet huomioivat suomen- ja ruotsinkielen lisäksi myös saamelais- ja romanikielivähemmistöt. 

Rahoitetuissa hankkeissa on huomioitu vahvasti syrjäytymisen ehkäiseminen lukutaidon harjoittamisen kautta. Lukuliikkeen jakamilla avustussummilla muun muassa kierretään vankiloita, rakennetaan nuorten kanssa heitä innostavia työpajamalleja, käytetään tietokonepelejä lukemisen edistämisen työkaluna, suunnitellaan pakohuonepelejä nuorten kanssa ja harjoitetaan etsivää lukutaitotyötä. Hankkeissa ymmärretään lukutaito laajasti monilukutaitona.

Avustusten haettu määrä osoittaa, että kysyntä nuorten ja aikuisten lukutaitotyön tuelle on suurta. Lukuliikkeen onkin tarkoituksena laittaa jakoon lisää avustusrahoitusta ensi vuonna nuorten ja aikuisten lukutaitotyöhön.

Lukuliike kiittää kaikkia upeita hakijoita ja onnittelee kaikkia avustusta saaneita!

 

Avustusta saaneet hankkeet:

 

  • Äidinkielen opettajain liitto: Nuori Aleksis
  • Eettisen kaupan puolesta ry: Mainoksista runoiksi! Kohdennettu mainoskieli haltuun runotaiteella
  • Inarin kunta: Lukukuntoa!
  • Jyväskylän Kesäyliopistoyhdistys ry: Digipelaajasta digilukijaksi – pelit innostamassa lukemisen maailmaan
  • Lieksan Somaliperheyhdistys ry: NO5 novelli -hanke maahanmuuttajien lukutaidon kehittämiseksi
  • Lukukeskus – Läscentrum ry: Sanat haltuun – lukutaito syrjäytymisen vastaisessa työssä
  • Muuramen kunta / kirjastopalvelut: Nuorten ja aikuisten lukuinnon herättäminen Muuramessa
  • Romano Missio ry: Drabavaha tsetanes! Luetaan yhdessä!
  • Sanataideyhdistys Yöstäjä ry: Etsivää lukutaitotyötä nuorten parissa: sanataidekasvattajien residenssitoiminta nuorisokeskuksissa
  • Sydkustens Landskapsförbund r.f: Läsning i Laget
Suomen kartta, josta väritetty rahoitettujen hankkeiden toiminta-alueet
Rahoitettujen hankkeiden toiminta-alueet.

 

Jutun kuva: Alexis Brown, Unsplash

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Lukutaito-ohjelman infotilaisuus 18.5.2022 klo 14 -15.30 organisaatioille ja eri sidosryhmille kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanemiseksi  

Lukuliike järjestää keskiviikkona 18.5. infotilaisuuden, jossa jaetaan tietoa kansallisesta lukutaitostrategiasta sekä esitellään työkalu toimeenpanon tueksi. Kuulemme infossa myös, miten aluehallintovirastot ovat edistäneet kirjastojen lukutaitotyötä ja tulevat toteuttamaan kansallista lukutaitostrategiaa.

Lue lisää

Tiedotteet

Lukuliike jakaa miljoona euroa kuntien lukutaitotyön vahvistamiseksi

Lukuliikkeen Lukeva kunta -verkosto saa jatkoa, kun Lukuliike jakaa vuosiksi 2022 - 2023 avustusta Lukeva kunta -verkostotyölle. Toiminta-avustuksen tarkoituksena on edistää Kansallisen lukutaitostrategian 2030 suuntaviivojen ja toimenpiteiden toteutumista kuntatason toiminnassa.

Lue lisää

Tiedotteet

Koulussa lukutaitoa edistetään monipuolisissa ja oppilaille luontevissa ympäristöissä   

Äänikirjat ovat tulleet perinteisen kirjan rinnalle rikastamaan oppilaiden lukukokemuksia myös koulussa. Kuuntelen, siis luen -mallinnus kuvaa äänikirjan käytön monipuolisia mahdollisuuksia ja vahvistaa oppilaan monilukutaitoa. 

Lue lisää