Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

03.02.2020

LUKUTREENIT- videosarja: treenaa itsesi huippukuntoon!

Lukutreenit on alakoululaisille tarkoitettu ohjelmasarja, jonka ideana on, että lukemista voi treenata ihan niin kuin vaikka jääkiekkoa tai pianonsoittoa. Sarja on toteutettu yhteistyössä Roope Lipastin ja Yle Uutisluokan kanssa.

Miten Aku, Anni, Juho ja Aava selviävät Rasmuksen lukutreeneistä? Entä miten kirjailija Magdalena Hai perustelee kauhukirjallisuuden suosiota?

Roope Lipastin, YLE Uutisluokan ja Lukuliikkeen yhteisvoimin tekemä Lukutreenit -videosarjan ensimmäiset osat ovat ulkona! Kurkkaa lukutreenit.fi ja katso vaikka heti jaksot 1-5, joiden aiheina ovat Jännitys ja kauhu, Huumori, Sarjakuvat, Fantasia ja Tietokirjat. Vastaukset yllä oleviin kysymyksiin löydät ensimmäisestä jaksosta.

Miten Lukutreenit saivat alkunsa?

Näin kirjoittaa kirjailija ja Lukutreenien tekijä Roope Lipasti Lukutreenien sivuilla:

”Lukutreenit sai alkunsa joskus vuoden 2019 alkupuolella, kun kirjoitin Ylen kolumnissa lukemisesta ja mietiskelin, että olisi hauskaa jos lukemistakin voisi harrastaa samalla tavalla ja tohkeisuudella kuin harrastetaan vaikka tanssia tai jääkiekkoa. Toisin sanoen olisi hauskaa, jos olisi jonkinlainen ”lukujoukkue”, jonka treeneihin äippä tai iskä veisi lapsensa. Oikeastaan sen oli tarkoitus olla vitsi, joka avaisi vanhempien silmiä lukemisen tärkeyden suhteen: että lukeminen on taito, joka on  elintärkeä ja että siihen kannattaa satsata. Opetushallituksessa Pia Lumme [Lukuliikkeen koordinaattori] kuitenkin otti ideasta kopin: Tehdään sellainen! Järjestetään Lukutreenit!

[—]

Toiveemme on, että Lukutreenejä voisi katsoa joko ihan itsekseen kotona, tai sitten suuremmalla porukalla koulussa. Jaksot voisivat innostaa käymään kirjastossa ja hakemaan sen saman kirjan, jota käsitellään – tai sitten jonkin muun: samahan se mitä lukee, kunhan lukee! Lukutreenien ajatuksena on myös, että lukeminen voi olla sosiaalista puuhaa, jota voi tehdä yhdessä ja josta syntyvät elämykset voi jakaa!”

 

 

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Lukutaito-ohjelman infotilaisuus 18.5.2022 klo 14 -15.30 organisaatioille ja eri sidosryhmille kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanemiseksi  

Lukuliike järjestää keskiviikkona 18.5. infotilaisuuden, jossa jaetaan tietoa kansallisesta lukutaitostrategiasta sekä esitellään työkalu toimeenpanon tueksi. Kuulemme infossa myös, miten aluehallintovirastot ovat edistäneet kirjastojen lukutaitotyötä ja tulevat toteuttamaan kansallista lukutaitostrategiaa.

Lue lisää

Tiedotteet

Lukuliike jakaa miljoona euroa kuntien lukutaitotyön vahvistamiseksi

Lukuliikkeen Lukeva kunta -verkosto saa jatkoa, kun Lukuliike jakaa vuosiksi 2022 - 2023 avustusta Lukeva kunta -verkostotyölle. Toiminta-avustuksen tarkoituksena on edistää Kansallisen lukutaitostrategian 2030 suuntaviivojen ja toimenpiteiden toteutumista kuntatason toiminnassa.

Lue lisää

Tiedotteet

Koulussa lukutaitoa edistetään monipuolisissa ja oppilaille luontevissa ympäristöissä   

Äänikirjat ovat tulleet perinteisen kirjan rinnalle rikastamaan oppilaiden lukukokemuksia myös koulussa. Kuuntelen, siis luen -mallinnus kuvaa äänikirjan käytön monipuolisia mahdollisuuksia ja vahvistaa oppilaan monilukutaitoa. 

Lue lisää