Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

14.05.2019

/

Iiro Salmela ja Otto Mäki-Kojola

Näyttelijä Samuel Kujala: ”lukeminen on ajattelua”

Nörtti-sarjan DragonSlayer666:n roolia esittävä Kujala on yksi Lukuliike koulussa -kampanjan esikuvista ja lukulähettiläistä.

Millainen lukija olet?
Olen aika hidas lukija ja luen usein aika tarkasti. Olen koittanut opetella lukemaan vähän nopeammin.

Mikä lukemisessa on parasta?
Se riippuu siitä, mitä luen. Jos luen jotain kiinnostavaa, siitä tulee ajatuksia, joita käyn läpi. Maailmankatsomus kehittyy lukiessa. Joskus on vain kiva olla rauhassa ja lukea itsekseen.

Kehen kirjan hahmoon olet samastunut?
En ole samaistunut hahmoon siksi, että se olisi ollut kaltaiseni. Pystyn samastumaan Dostojevskin Rikos ja rangaistus -teoksen päähenkilön Raskolnikovin hulluuteen. Lukiessa on siistiä, että pystyy samastumaan minkälaiseen tyyppiin vaan.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?
Miljöö ei ole ollut minulle ikinä hirveän tärkeä. Minulle sanat ovat miljöötä ja maailmaa tärkeämpiä. Ehkä sen takia en ole syttynyt ikinä fantasiakirjallisuudesta.

Mikä kirja on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen?
Varmaankin Väinö Linnan Tuntematon sotilas,  koska minulla oli kutsunnat siihen aikaan kun luin sitä. Sota näyttäytyi kirjassa niin mielettömän tylsänä ja tyhmänä.

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemuksesi tai muistosi kirjoihin tai lukemiseen liittyen?
Luin kirjaa, jossa kerrottiin juoksemisesta kauniisti. Juoksu oli elämä siinä kirjassa. Juoksin niihin aikoihin paljon. Lauseet kolahtivat minuun niin kovasti, että saatoin paiskata kirjan kiinni ja alkaa huutamaan. Kirja oli niin taitavasti kirjoitettu, että se vaikutti minuun suuresti.

Mikä on paras aika ja paikka lukea?
Se riippuu siitä, mitä lukee. Itse tykkään lukea ihmisten ilmoilla tai illalla sängyssä. Kun luen, saan sellaisen fiiliksen, että katoan todellisuudesta kirjan maailmaan.

Lukeminen on…
Ajattelua. Minusta se muistuttaa todella paljon ajattelua. Lukeminen on välillä haastavaa ja välillä ihan parasta.

Samuel Kujala, Kuva: Eino Manner
Samuel Kujala, Kuva: Eino Manner

 

Samuel Kujala on suomalainen näyttelijä. Kujala on tullut tunnetuksi Nörtti-sarjan DragonSlayer666:n roolista.

Jutun kirjoittivat Iiro Salmela ja Otto Mäki-Kojola Seinäjoen lyseon koulusta

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Lukemalla parempi maailma

Kansallista lukuviikkoa vietetään 4.-10.4.2022. Lukuviikon järjestäjä on Lukukeskus. Opetushallituksen Lukuliike on kampanjan kumppani.

Lue lisää

Artikkeli

Lukuhuumaa Huuhkajien kanssa

Vuoden 2021 kevät oli monin tavoin historiallinen ajanjakso. Suomen miesten jalkapallon maajoukkue eli Huuhkajat valmistautuivat historian ensimmäiseen Euroopan mestaruusturnaukseen, ja sen innostamana Palloliitto yhteistyössä Lukuliikkeen kanssa toteutti Lue ja Liiku…

Lue lisää

Artikkeli

Lukutaitotyö on tavoittamista, tunnistamista ja tukemista

Kansallisen lukutaitostrategian webinaarissa 23.3. esiteltiin Suomessa toteutettuja hankkeita, joista on saatu tärkeätä tietoa ja käytänteitä lukutaitotyön tukemiseksi. Ohjelma eteni elinkaaren mukaan varhaislukemisesta aikuisten lukemiseen. Mukana oli monenlaisia tulokulmia monilukutaitoon, medialukutaitoon,…

Lue lisää