Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

02.04.2020

Opetusta rikastavia aineistoja arkistoista, museoista ja kirjastoista

Yleisten kirjastojen digihankkeen projektipäällikkö Päivi Litmanen-Peitsala kokosi Lukuliikkeen pyynnöstä virtuaalisia materiaaleja ja alustoja arkistoista, museoista ja kirjastoista. Näitä voi hyödyntää koko Suomessa poikkeusoloissa niin opetuksessa kuin kotiarjessa. Vinkit sopivat kaikenikäisille.

Yleisten kirjastojen eKirjasto 

Yleisten kirjastojen e-aineistoja yhdistävät hakuportaalit. Valtakunnalliset, kaikkien kirjastojen aineistoja yhdistävät palvelut. Aineistojen käyttöön tarvitaan kirjastokortti ja pin-koodi oman kunnan kirjastosta. Myös ruotsi.

 

Finna.fi

Finna.fi on kirjastojen, museoiden ja arkistojen hakupalvelu, joka kokoaa yhteen tiedot aineistoista. Käyttämällä hakurajausta ”Verkossa saatavilla” saa esiin resurssit, jotka ovat heti käytettävissä. Sisältää kuvia, elokuvia, asiakirjoja, karttoja ym. Myös ruotsiksi.

 

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Kansalliskirjaston digitoimista aineistoista voi hakea tässä käyttöliittymässä sanahaulla. Sanomalehdet, aikakauslehdet ja pienpainatteet (mm. mainoksia) ovat tarjolla vuoteen 1930 asti. Samasta näkymästä käynti myös digitaalisiin kirjoihin, karttoihin ja käsikirjoituksiin. Tarjolla muun muassa historiallisia aapisia. Myös ruotsiksi.

 

Celia-kirjasto

Celia-kirjaston palvelut on tarkoitettu henkilöille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Tarjolla äänikirjoja ja tilauksesta oppimateriaaleja. Myös ruotsiksi.

 

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto tarjoaa asiaa, faktaa ja fiktiota kaiken ikäisille. Viittomakieltä käyttävien lisäksi aineisto sopii erittäin hyvin varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja alaluokilla käytettäväksi, sillä lapsille tarkoitettu aineisto on videomuotoista, puhuttua ja viitottua. Soveltuu myös suomi toisena kielenä aineistoksi. Myös ruotsiksi.

 

Eväitä opiskeluun – tiedonhankinnan opas opiskelijoille

Eväitä opiskeluun on sivusto, joka ohjaa opiskelijaa tiedonhaun taidoissa ja lähdekriittisyydessä. Sivuston on tuottanut Oulun kaupunginkirjasto erityisesti toisen asteen opiskelijoita ajatellen. Mediakasvatuksellinen ote.

 

Kirjasampo.fi

Kirjasampo.fi on suomalaisen ja suomeksi käännetyn kirjallisuuden tietokanta, jossa on tietoa teoksista, tekijöistä ja kirjallisuuteen liittyvistä ilmiöistä. Sivusto tarjoaa genretietoa, artikkeleja, käynnin kirjallisuusblogeihin ym. Kirjasammosta löytyy myös ruotsinkielistä tietoa.

Esimerkkejä:

  • Kirjasammon Sivupiirin klassikkohylly. Klassikkohyllystä löytyy kirjahyllyllinen vapaasti käytettäviä e-kirjoja. Hyllyyn on koottu 10 tekijänoikeusvapaata ja rajoituksetta Project Gutenbergin kautta luettavaa seikkailuklassikkoa
  • Kirjasammon Sivupiirin jännityskirjahylly. Hyllyyn on koottu jännityskertomuksia, sillä ne auttavat usein tempautumaan tarinan kiemuroihin niin, että ympäröivä maailma unohtuu hetkeksi.

 

Sivupiiri

Kirjasampo.fi:n lasten ja nuorten kirjallisuuden erikoisosio Sivupiiri tarjoaa tietoa kirjallisuudesta ja sinne on emosivun tavoin koottu valmiita kirjallisuuden vinkkikokoelmia Kirjahyllyt-osioon. Ruotsinkielinen vastaava on Sidospår-osio .

 

Makupalat.fi

Makupalat.fi on kirjastojen ylläpitämä palvelu, joka yhdistää verkossa olevat, tarkistetut sivustot haettavaksi termien ja aiheiden mukaan. Makupaloista löytyy tietoa aiheesta kuin aiheesta. Soveltuu tiedonhakuun yläkoulussa ja toisen asteen opinnoissa. Palvelussa valmiiksi toimitettuja sivustokokoelmia eri aiheista https://www.makupalat.fi/fi/kokoelmat. Myös ruotsiksi.

Esimerkiksi:

 

Kysy kirjastonhoitajalta

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelusta voikysyä aihetta kuin aihetta ja saa vastauksen sähköpostiin. Palvelussa on nyt 40 000 vastausta, joita voi tarkistella myös hakusanan tai aihevalinnan avulla. Myös ruotsiksi.

 

Kirjastokaista.fi

Kirjastojen netti-tv ja -radio tarjoaa videomateriaalia kulttuurista ja kirjallisuudesta. Runsaat kirjailijahaastattelut, podcastit ja audiot ovat vapaasti liitettävissä muuhun oppimateriaaliin tai katseltavaksi. Käyttöliittymästä myös ruotsinkielinen versio ja ohjelmia myös ruotsiksi. Soveltuu kaikille koulutusasteille. Myös ruotsiksi.

Esimerkkejä:

 

Paikalliskirjastojen digitoimaa aineistoa

Palvelu, jonka kokoelmista löytää paikalliskirjastojen digitoimaa aineistoa. Kokoelma-polusta pääsee tarkastelemaan valikoimaa kunnittain.

 

Saamelainen kirjasto 

Saamenkielisen kirjaston aineistoa saamelaisuudesta ja saameksi. Opetuspaketteja, audiomateriaalia ja linkkejä resursseihin.

 

Tarinoiden Inari

Tarinoiden Inari -sivusto tarjoaa Lapin alueen historiaa 1900-luvun elämästä äänittein, kuvin ja kokemuskertojien haastatteluin. Aineisto soveltuu kaikille koulutusasteille. Palvelun on tuottanut Inarin kirjasto.

 

Musiikkikirjastot.fi 

Musiikkikirjastot.fi tarjoaa käynnin musiikin hakupalveluihin, artikkeleja, analyyseja ja tietoa musiikista ja osittain käyntejä myös musiikin kuuntelun mahdollistamiin palveluihin.

 

Onleihe digitaalinen kirjasto

Onleihe on Goethe-institutin digitaalinen kirjasto. Tällä hetkellä ladattavissa on 23 000 saksankielistä e-kirjaa tai äänikirjaa, saksaa opiskeleville tarkoitettua materiaalia, aikakaus- ja sanomalehtiä sekä elokuvia.

 

Kirjastot.fi

Kirjastot.fi on portaali, jonka kautta pääsee useimpiin yleisten kirjastojen verkkopalveluihin. Myös tiedonhakuun liittyvät sivut.  Palvelu löytyy myös ruotsiksi.

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)