Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Miten voitte pitää yhdessä yllä lukuharrastusta?

  • Jos lähisukulaiset eivät syystä tai toisesta voi olla läsnä lapsen lukemisharrastuksessa, lukumummi- ja vaaritoiminta voi olla avuksi. Lukumummit ja -vaarit vierailevat kouluissa lukemassa koko luokan kanssa kerran viikossa tai kahden kesken yhden oppilaan kanssa. Toimintamalli on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Niilo Mäki Instituutin yhteistyössä luoma.
  • Etsikää lähialueeltasi harrastusryhmiä ja leirejä lukemiseen liittyen.
  • Lukekaa perheen kanssa yhdessä ja keskustelkaa luetusta.
  • Vierailkaa kirjastossa. Jutelkaa kirjaston henkilökunnalle ja tutustukaa kirjaston tarjoamiin mahdollisuuksiin. Pyytäkää rohkeasti kirjavinkkejä.
  • Käykää tapahtumissa. Erilaiset lukemiseen, kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvät tapahtumat ovat hyvä tapa päästä tutustumaan kirjailijoihin, ajankohtaisiin aiheisiin kirjamaailmassa ja muihin lukemisesta kiinnostuneisiin ihmisiin. Monissa tapahtumissa järjestetään myös työpajoja, joihin voi osallistua. Tapahtumia on kaikenikäisille esimerkiksi kirjastoissa, kahviloissa, kirjakaupoissa, kulttuurikeskuksissa ja muissa tapahtumatiloissa.
  • Perustakaa yhdessä vapaamuotoisia kirjallisuus- ja lukupiirejä. Miltä kuulostaisi naapuruston lasten oma kirjapiiri tai perheen yhteinen äänikirjapiiri, jossa luetusta voisi keskustella vapaasti? Ehkä koko perheen yhteinen leffailta voisi olla kirjailta, jossa nautitaan kirjoista, yhdessäolosta ja herkullisesta ruoasta?
  • Keksikää omia tarinoita ja kirjoittakaa niitä perheen yhteiseen tarinakirjaan. Tekstin tuottaminen on osa monilukutaitoa.

Tutustukaa myös  Lukuliikkeen materiaalipankkiin: löydätte sieltä lukuhaasteita, lukemista tukevia podcast-, peli- ja lehtisuosituksia sekä muuta asiaan liittyvää sisältöä.

 

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)