Artikkeli

09.08.2023
Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00
Lue lisää
Poliisiammattikorkeakoulussa on toteutettu kuusiosainen videosarja Polamk lukee, jossa oppilaitoksen henkilökunta ja opiskelijat jakavat ajatuksiaan lukemisesta ja lukutaidosta.
Videosarjan ensimmäisessä osassa ääneen pääsee Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg.
”Poliisin työssä joutuu tekemisiin elämän koko kirjon kanssa ja siksi ymmärrys elämästä ja maailmasta, jota lukeminen tuottaa, on ihan varmasti hyödyksi poliisin ammatissa”, Himberg sanoo.
Videosarjassa pohditaan, miksi lukeminen kannattaa ja mitä se voi ihmiselle antaa. Haastattelimme Polamkin viestintäasiantuntija Mari Igarashia Polamk lukee -videosarjan vastaanotosta.
Kun opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Anne Onnela otti yhteyttä Poliisiammattikorkeakouluun Lukuliikkeen tiimoilta, innostuimme heti aiheesta. Koimme erittäin tärkeäksi Lukuliikkeen tarkoituksen, joka on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan ja siten kehittämään lukutaitoaan – moni kun ei tule ajatelleeksi, että myös poliisin työssä luku- ja kirjoitustaidon sujuvuudella on suuri merkitys. Koska asiaa voidaan edistää esimerkiksi esikuvien ja roolimallien avulla, mietimme, miten saisimme Polamkin poliisit ja poliisiopiskelijat parhaiten esille lapsia ja nuoria puhuttavalla tavalla. Youtuben ja tubettajien myötä videot ovat usein jokapäiväinen asia jo aivan pienillekin koululaisille, joten halusimme lähteä tavoittelemaan kohdeyleisöä niiden kautta.
Esimerkiksi poliisin omalla Youtube-kanavalla Poliisitubessa videot ovat saavuttaneet tähän mennessä yhteensä noin 7 000 katsomiskertaa, Poliisiammattikorkeakoulun Facebook-sivulla näyttökertoja on ollut jo lähes 12 000 ja Instagramissa ne ovat keränneet tuhansia tykkäyksiä.
Halusimme lisäksi saada some-seuraajiamme aktiivisemmin mukaan keskusteluun, joten pyysimme heiltä lukusuosituksia ja kirjavinkkejä sekä arvauksia siitä, millaista kaunokirjallisuutta Polamkissa luetaan kirjastomme lainaustilastojen perusteella. Näihin kysymyksiin saimmekin mukavasti vastauksia.
Ylipäätään luku- ja kirjoitustaito ovat puhuttaneet Poliisiammattikorkeakoulussa loppuvuoden aikana, sillä valintakokeiden kirjallisen kokeen arviointia päätettiin tiukentaa 28.1. alkavasta hakujaksosta alkaen. (Polamkissa on neljä hakujaksoa vuodessa.) Muutoksen myötä essee ja samalla koko valintakoe voidaan hylätä, jos esseessä on puutteita selkeydessä, täsmällisyydessä ja oikeakielisyydessä. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että jos hakija saa nolla pistettä esimerkiksi oikeakielisyyden arvioinnissa, ei voi tulla valituksi poliisikoulutukseen.
Polamkin rehtori Kimmo Himberg totesi muutoksesta kertovassa tiedotteessa, että kirjallinen ilmaisutaito on yksi poliisityön keskeisistä elementeistä ja sen merkitystä valintakoevaiheessa halutaan entisestään korostaa. Kuten kirjastomme tietopalvelupäällikkö Tuula Koponen toteaa omalla Lukuliike-videollaan, lukeminen ja kirjoittaminen kulkevat käsi kädessä.
Useat mediat että yksityiset henkilöt somessa ovat kiinnittäneet huomiota yllä mainittuun valintakokeiden arviointitiukennukseen ja uuteen valintakoekirjaan, joka julkaistiin 10.1.2020.
Samassa kokouksessa, jossa hahmottelimme Lukuliike-ideaa ja videoita, syntyi myös ajatus Polamkin tekeillä olevan valintakoekirjan saattamisesta äänikirjamuotoon. Kuten yhdessä Polamkin Lukuliike-videossakin todetaan, lukemisen muotoja on monia eikä ole yhtä oikeaa tapaa lukea ja oppia. Tämän vuoksi halusimme tarjota uuden valintakoekirjamme niin perinteisenä painettuna kirjana, sähköisenä versiona kuin äänikirjamuodossakin. Näin toivomme, että jokainen – myös ne, jotka eivät ole hakemassa opiskelijaksi Polamkiin – löytää itselleen mieluisan muodon tutustua poliisin työhön valintakoekirjan kautta.
Polamk lukee – videosarja löytyy Youtubesta Poliisitube-kanavalta ja muista sosiaalisen median kanavista sen löytää aihetunnisteella #poliisilukee.
Artikkelin kuvituskuva: Poliisi/Jenna Lehtonen
Artikkeli
09.08.2023
Lue lisää
Artikkeli
02.05.2023
Lue lisää
Artikkeli
23.02.2023
Lue lisää
Lisää materiaalia materiaalipankkiin:
Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)