Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Artikkeli

09.05.2019

Putous-näyttelijät lukemisen asialla

Lukuliike koulussa -kampanjassa nuorille tutut julkisuuden henkilöt innostavat lukemaan seuraavaksi Ilomantsissa, Siilinjärvellä, Joroisissa, Kajaanissa ja Satakunnassa.

”Mielikuvitus on ihmisen tärkein taito”, toteaa näyttelijä Alina Tomnikov Lukuliike- koulutapahtumassa Kotkan Karhulan liikuntahallilla. Tomnikov esitti koko perheen suosikkisketsiohjelma Putouksen yhdeksännellä kaudella sketsihahmo Kikka Vaaraa ja on antanut äänensä Niiskuneidille uudessa Muumilaakso-sarjassa. Tämän lisäksi näyttelijä kiertää puhumassa koululaisille lukemisen merkityksestä.

”Näyttelijän työssä lukeminen on tärkeässä roolissa, sillä roolihahmon persoonaan välittyy käsikirjoituksesta”, Tomnikov kuvailee.

Tällä hetkellä nuorten into lukea laskee, minkä takia opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseen.  Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta. Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan.

Lukuliike koulussa -kampanjaan haki mukaan 800 koulua, joista 40 saa suuremman Lukuliike -koulutapahtuman tänä lukuvuonna. Ilomantsissa Pogostan koululla 13.5. oppilaita innostavat lukemaan Salatut elämät-sarjan näyttelijä Monika Lindeman ja kirjailija Esko-Pekka Tiitinen. 14.5. Joroisten yhtenäiskoululla vierailevat Alina Tomnikov ja kirjailija Jyri Paretskoi. 16.5. Siilinlahden koulu Siilinjärvellä ja 17.5. Lehtikankaan koulu Kajaanissa saavat vieraakseen Sotkamon Jymyssä pesäpalloa pelaavan Jere Vikströmin. Siilinjärvellä vierailee myös kirjailija Tatu Kokko ja Kajaanissa Jyri Paretskoi.

Myös Satakunnassa Lukuliike on täydessä vauhdissa. Kouluissa oppilaita kannustavat tarttumaan kirjaan Putous-näyttelijä Terhi Suorlahti ja tähtikirjailija Roope Lipasti. Eurajoella ja Huittisissa nähdään Maukka ja Väykkä Tarinakonsertti, jossa on mukana myös tähtikirjailija Timo Parvela.

Alina Tomnikov, Kuva: Henni Hyvärinen
Alina Tomnikov, Kuva: Henni Hyvärinen

Lisää artikkeleita

Artikkeli

Kuuntelen, siis luen! Helsingissä maanantaina 4.9.2023 klo 14:00-17:00

Lue lisää

Artikkeli

Kysyttävää Lukutaito-ohjelman valtionavustuksen hakemisesta? Puhelinneuvontaa tarjolla toukokuussa

Lue lisää

Artikkeli

Mitä kuuluu kansalliselle lukutaito-ohjelmalle?

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)