Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

08.08.2023

Riikka Kaukinen aloitti kansallisen lukutaito-ohjelman asiantuntijana

Opetushallituksen kansallista lukutaito-ohjelmaa toimeenpaneva tiimi täydentyi elokuun alussa, kun VTM Riikka Kaukinen aloitti ohjelmassa asiantuntijana. Kansalaisjärjestökentällä pitkään työskennelleellä Kaukisella on vahva tausta media- ja pelikasvattajana ja laaja viestinnän osaaminen.

Lukutaito-ohjelman tuoreella asiantuntijalla Riikka Kaukisella on vuosikymmenen kokemus työskentelystä kansalaisjärjestöissä sekä kansallisissa ja kansainvälisissä kehittämishankkeissa erityisesti nuorisoalalla. Monenlaisissa tehtävissä työskennelleen Kaukisen ydinosaamista ovat monikanavainen viestintä, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistäminen sekä kouluttaminen toiminnallisin ja keskustelevin menetelmin.

Riikka Kaukisen työtehtävät painottuvat erityisesti kansallisen lukutaito-ohjelman viestintään: työpöydällä ovat mm. lukutaito-ohjelman verkkosivujen uudistaminen ja ylläpito sekä ohjelman sisäisen ja ulkoisen viestinnän koordinointi ja kehittäminen. Kaukinen osallistuu myös muihin lukutaito-ohjelman toimeenpanoa tukeviin tehtäviin yhdessä ohjelman erityisasiantuntijan Hanna Järvenpään ja koordinaattorin Belinda Kardénin kanssa.

Työ lukutaito-ohjelman asiantuntijana herätti Kaukisen mielenkiinnon heti: tehtävässä hän pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan, oppimaan sopivasti uutta ja työskentelemään itselleen merkityksellisten asioiden parissa.

Kaukinen ajattelee, että laaja-alainen lukutaito on yksi nykypäivän tärkeimpiä kansalaistaitoja, joka mahdollistaa osallistumisen ja tukee osallisuutta yhteiskuntaan. ”Koen merkitykselliseksi sekä perinteisen luku- ja kirjoitustaidon edistämisen että laajemman monilukutaidon vahvistamisen erityisesti nuorten mutta myös kaikenikäisten keskuudessa. Yksi tärkeimmistä tavoitteistani työssä ja vapaalla on pyrkimys edistää kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta, ja koen, että lukutaidon vahvistaminen edesauttaa myös yhdenvertaisuuden toteutumista”, Kaukinen avaa kiinnostustaan lukutaitotyöhön.

Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi valmistunut Riikka Kaukinen on opiskellut pääaineensa yhteiskuntapolitiikan lisäksi mm. viestintää, kansainvälisiä tehtäviä, kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuutta ja liikuntapsykologiaa Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa sekä viettänyt Erasmus-vuoden Pariisissa sosiaalitieteiden opintojen parissa. Kaukinen on suorittanut myös Euroopan neuvoston ihmisoikeuskasvattajan koulutuksen ja osallistunut Olympiakomitean vaikuttaja- ja viestintäkoulutukseen.

Vapaalla Kaukinen viihtyy kirjastoissa, jalkapallokentillä ja julkisissa merenrantasaunoissa, kiertää pääkaupunkiseudun koirapuistoja kreikkalaisen rescue-koiransa Posson kanssa ja runoilee ehtiessään sekä lavalla että pöytälaatikkoon.

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Opetushallitus jakoi avustusta luku- ja kirjoitustaidon parantamista edistäviin toimenpiteisiin

Lue lisää

Tiedotteet

Haemme asiantuntijaa tukemaan kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanoa

Lue lisää

Tiedotteet

Lukutaito-ohjelma  jakaa avustusta luku- ja kirjoitustaidon parantamista edistäviin toimenpiteisiin

Lue lisää

Lisää materiaalia materiaalipankkiin:

Lähetä sähköpostitse osoitteeseen lukuliike@oph.fi seuraavat tiedot:
1. Materiaalin nimi
2. Lyhyt kuvaus (300-400 merkkiä)
3. Verkkosivun osoite
4. Kohderyhmä/materiaalin tunniste
5. Logo tai kuva materiaalista (joka voidaan julkaista materiaalipankissa)