Dela

facebook icon twitter icon

Meddelanden

30.09.2021

Höstlov är Läslov – alla är vi läsare

Under skolornas höstlov uppmuntras familjerna att fira läslov genom att läsa tillsammans. Kampanjen, som är ett gemensamt initiativ av organisationer inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet, genomförs nu för tredje gången.

Läsning kan fungera som ett gemensamt intresse för hela familjen, och höstlovet är ett utmärkt tillfälle att reservera tid för läsandet, säger de centrala aktörerna inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet. Det är tryggt och förmånligt att åka på en semesterresa in i bokens värld.

I kampanjen och resan deltar också fotbollsspelarna Tim Sparv och Linda Sällström, rapparen F, företagaren Mikael Pentikäinen samt youtubaren Lukuhirmu Hertta. På resekompis-videor berättar de om sina egna resor till böckernas och läsandets värld och uppmuntrar också andra med på resan.

Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen. ”Läsning är både träning och rekreation för hjärnan. Det bästa är att det för de allra flesta är möjligt att ha äsning som hobby, oberoende av bostadsort eller familjebakgrund. Läslovet börjar bli en fin tradition som inspirerar till att ha roligt bland böcker. Det är en glädje att stödja den här traditionen vidare.”, säger minister Kurvinen.

Alla är vi läsare: ljud- och e-böcker erbjuder tillgång till litteratur för allt fler, och biblioteken och bokhandlarna erbjuder ett intressant utbud. Yrkesverksamma inom bokbranschen ger under kampanjen också lästips i biblioteken och bokhandlarna. Det egna närbiblioteket och bokhandlarna är utmärkta resmål under läslovet.

På kampanjens webbplats Lukuloma.fi kan man bekanta sig med resekompis-videorna och boktips för olika åldersgrupper. På webbplatsen finns även bilder att färglägga och med vilka man kan ställa upp sina egna läsmål och följa med hur de framskrider. På sociala medier syns kampanjen med hashtaggarna #läslov och #lukuloma

Initiativet till kampanjen grundar sig på den oro som organisationerna inom bokbranschen i Finland lyft fram om den minskade läslusten och det dalande läsintresset. Läsivern kan ändå födas när som helst och intresset för att läsa kan väckas i vilket skede som helst i livet. Forskning visar att familjernas läsning har stor betydelse för barnens läsning. Högläsning och att läsa tillsammans är bra sätt att spendera gemensam fritid även med unga. En läsande vuxen är en viktig förebild. Läslov lyder under Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen som arbetar med att stödja läsningen och läsivern hos barn, unga och vuxna.

I kampanjen deltar Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Bibliotekskanalen, Barnboksinstitutet, Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen, Läscentrum, Sidospår, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto.

Skolorna firar höstlov i oktober under veckorna 42–43. De exakta datumen varierar beroende på kommun och skola.

 

För mera information på svenska:
Belinda Kardén, Koordinator för Läsrörelsen, Utbildningsstyrelsen
Tel. 029 533 1827, belinda.karden@oph.fi

Skicka eget material till materialbanken:

Text + bild per e-post: lukuliike@oph.fi