Dela

facebook icon twitter icon

Mars – April

19.3 Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen
19.3 Bibliotekets dag

Den 19 mars firas också en temadag kring bibliotek. Bibliotekets dag arrangeras av Finlands biblioteksförening.

  • I programserien Tre frågor om bibliotek berättar kända finländska personer om sina minnen från bibliotek och sina tankar om bibliotek. Videorna är 2-4 min/video och ses via Bibliotekskanalen.
20.3 Världsberättardagen

Världsberättardagen, World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år, på norra halvklotet vid vårdagjämningen, på södra halvklotet vid höstdagjämningen.

16-22.3 Nationella ordkonstveckan

Ordkonstveckan är ett nationellt, flerspråkigt evenemang som koordineras av Föreningen för ordkonstudervisning. Under veckan arrangeras olika evenemang och verkstäder runt om i Finland med syftet att lyfta fram ordkonsten och inspirera nya aktörer till att ordna evenemang!

21.3 Världspoesidagen
23.3 Nordens dag

Nordens dag firas den 23 mars för att uppmärksamma det nordiska samarbetet.

  • Fira Nordens dag med Nordisk skolchatt via sidan nordeniskolen.org
  • Den nordiska bokslukaren skapar pedagogiskt stödmaterial till bilderböcker från alla nordiska länder, gratis och på alla nordiska språk.
April, Läsveckan
  • Läsveckan är en årligen återkommande nationell temavecka för läskunnighet, som arrangeras av Läscentrum. Läsveckan ger information och innehåll om läskunnighet och läsning samt inspirerande material för läs- och skrivundervisning enligt årskurs.
  • 10 fakta om läsning för barn. (Läscentrum)
2.4 Internationella barnboksdagen

Internationella Barnboksdagen firas den 2 april, som är den danske sagoförfattaren H. C. Andersens födelsedag. Dagen firas för att lyfta fram barnlitteratur, alla fantastiska böcker, deras författare och illustratörer samt för att inspirera till läsning. Varje år, sedan 1967, utses ett IBBY-värdland för den Internationella Barnboksdagen som bestämmer tema för dagen och ger i uppdrag åt en författare att skriva ett brev med hälsning till alla världens barn och åt en illustratör att formge en affisch. Mera information på IBBY:s webbsida.

  • Fira dagen med högläsning och lyssnande. För äldre barn kan läsas H. C. Andersens sagor, med yngre barn kan läsas nytolkningar av hans sagor.
  • Estrids bokklubb är en videoserie om barnböcker. I serien intervjuar barn och unga säsongens mest spännande barnboksförfattare och barnboksillustratörer.
    Videoserien hittar du på YouTube. bokklubbens webbsida finns också pedagogiskt material till de olika avsnitten. Till flera avsnitt finns också videor där läsambassadör, modersmålslärare och författare Katarina von Numers-Ekman ger skrivtips kopplat till varje avsnitt.
9.4 Mikael Agricoladagen, finska språkets dag, också Elias Lönnrots födelsedag
23.4 Bokens och rosens dag, Världsbokdagen

På Världsbokdagen uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande.
https://unesco.se/varldsbokdagen/

  • Testa på #bookfacefriday och skapa era egna bookface-bilder. Trenden har spridit sig över hela världen bland bibliotek och bokhandlar. Tänk kreativt! Hur skapar du en rolig eller intressant bakgrundsmiljö i bilden? Kontot Bookface Magazine på instagram ger bra tips och inspiration.

 

Skicka eget material till materialbanken:

Text + bild per e-post: lukuliike@oph.fi