Dela

facebook icon twitter icon

September – oktober

8.9 FN:s internationella läskunnighetsdag
  • Kampanjen Read Hour. Hela Finland stannar upp för att läsa en timme den 8.9. Kampanjens webbsida har inspirerande material, riktat åt lärare, som hjälper er klass förbereda sig inför den gemensamma lästimmen. Materialet innehåller övningar anpassade för lektioner över en sju dagars period, men kan utnyttjas på det sätt som lämpar sig bäst för just er klass. Read Hour arrangeras av Barn- och ungdomsstiftelsen.
  • 10 globala fakta om läskunnighet. Läscentrums faktapaket om läskompetenssituationen riktar sig till alla som är intresserade av hur läget är på olika håll i världen. Man kan använda paketet i undervisningen eller som bakgrundsmaterial.
3-9.10 Skolornas filmvecka
  • Filmveckan har tre områden: 1) Vi undersöker – att aktivt inhämta kunskap med hjälp av filmandet. 2) Vi upplever – att titta på en film och behandla den 3) Vi gör – att göra en egen film. Alla filmveckans uppgifter är enkla. Flera av dem går att genomföra under 1-2 lektioner.
10.10 Aleksis Kividagen, den finska litteraturens dag
18.10 Nationella sagodagen
  • På Sagodagen läser man och framför eller behandlar sagor med folk i alla åldrar. På sagodagens webbsida finns listat evenemang som ordnas runtom i landet relaterat till sagodagen.
Oktober: Höstlov är Läslov
  • Under skolornas höstlov uppmuntras familjerna att fira läslov genom att läsa tillsammans. Tipsa familjerna om läslovet genom ett meddelande på wilma. På kampanjens webbsida finns bl.a. boktips och material.
  • Låt eleverna göra läsutmaningen “300 minuters läsutmaning” under Läslovet. I läsutmaningen läser man 10 minuter i gången genom att använda olika stilar. Det finns totalt 30 olika lässtilar. När man har fyllt i alla luckor i läsutmaningen har man läst sammanlagt 300 minuter! Läsutmaningen finns i tre olika versioner: för de lägre årskurserna, för åk 7-9 och för ungdomar. Läsutmaningarna är skapade av elever i Jääli skola samt Pohjankartanos skola i Uleåborg i samarbete med Uleåborgs stadsbibliotek.
24.10 FN-dagen
27.10 Internationella skolbiblioteksdagen
31.10 Halloween

 

V46 Nordiska litteraturveckan
  • I november, när det är som mörkast i våra länder, så tänder vi ett ljus och läser en bok. Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang då samma nordiska litteratur relaterad till ett valt tema läses upp samtidigt i hela Norden. Projektet verkar för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition. Varje år utvecklar Nordiska litteraturveckan en idékatalog med idéer och inspiration till aktiviteter som kan göras i samband med årets tema, och/eller texter.
  • Den nordiska bokslukaren skapar pedagogiskt stödmaterial till bilderböcker från alla nordiska länder, gratis och på alla nordiska språk. Nordisk kulturkontakt i Helsingfors leder projektet.

Skicka eget material till materialbanken:

Text + bild per e-post: lukuliike@oph.fi