Dela

facebook icon twitter icon

Boktips och läsdiplom

Många bibliotek, enskilda sakkunniga och andra aktörer producerar bra boktips- och listor också för lärares behov. Nedan finns listat en del tips för olika åldrar.

Boktips- och listor samt läsdiplom

Boktips för olika årskurser och enligt tema finns på de finlandsssvenska läsambassadörernas webbsida: https://www.lasambassadoren.fi/sv/start/

Helmet-bibliotekens sida för läsdiplom. Välj det diplom som passar dig bäst. Diplomen är planerade för läsare i olika ålder och på olika nivå. Sidan har diplom på finska, svenska, engelska och ryska.
https://kirjasto.one/lukudiplomi/index.php

Smarta läsare -läsdiplomet kan utföras av elever i årskurs 1-9. Uppgifterna i Smarta läsare har planerats på olika nivåer, så att de gör det möjligt för elever som befinner sig på olika nivåer att klara av läsdiplomsuppgifterna.
I Smarta läsare stöds multilitteracitret med hjälp av mångsidiga uppgifter och ett omfattande textbegrepp. I Smarta läsare finns uppgifter som stöder mediefostran.
https://kunnarilukudiplomi.fi/sv/

Boksampo och Sidospår

Boksampo och Sidospår är en webbtjänst för skönlitteratur, innehållande sökmöjligheter, litteraturnyheter, boktips, recensioner m.m.  Boksampo fokuserar på vuxenlitteratur, och har en egen underavdelning för barn- och ungdomslitteartur som heter Sidospår.

Boksampo: https://www.boksampo.fi/sv
Sidospår: https://www.boksampo.fi/sv/sivupiiri

Läscentrum och Läsglans

Läsglans är en webbtidning som fokuserar på ungdomslitteratur. Tidningen erbjuder intressanta artiklar och tips om bra böcker för unga som är intresserade av litteratur. Innehållet produceras av 13-19 -åringar runtom i landet. https://lukufiilis.fi/tilllararen/

Läsglans produceras av Läscentrum: https://lukukeskus.fi/sv/

 

Mera tips och idéer finns också i Läsrörelsens materialbank.

Skicka eget material till materialbanken:

Text + bild per e-post: lukuliike@oph.fi