Hur hittar jag sånt som jag vill läsa? Det lättaste sättet är att gå till biblioteket när man har gott om tid och välja och vraka bland böcker som tilltalar en. Det är okej att lämna en bok på hälft ifall man tappar lusten. Bokhandlar är också viktiga platser för mig och där kan vistas hur länge som helst. Man måste få ett några sidors smakprov så man vet hur böckerna fungerar.

Under min barndom i Kervo var det min fyra år äldre granne Minna som öppnade mina ögon för läsandet och tog mig till biblioteket. Snart blev man tvungen att skaffa en större ryggsäck åt mig så att jag kunde få med mig fler böcker, t.o.m. hela bokserier från biblioteket. Det var Kitty, Kalle Blomqvist, Fem och också alla hästböcker, trots att jag inte var nån hästflicka.

Jag läser varje kväll, jag kan inte gå och lägga mig utan att ha något att läsa. Ibland om jag är på hotell och jag har glömt att ta med mig en bok bläddrar jag i bibeln som finns i nattygsbordslådan eller till exempel i någon bruksanvisning. Som tur finns det numera e-böcker.

I mitt arbete är känslorna ofta på ytan, därför vill jag ibland att det jag läser ska vara lätt. Deckare kan vara alldeles utmärkt läsning: t.ex. rysare av Donna Leon, Henning Mankell eller Agatha Christie. En bra deckare behöver inget annat än fungerande huvudkaraktärer, en story och ledtrådar.  I litteraturen får det gärna begås mord!

Jag gillar också böcker där människorelationerna är i fokus och dramatiska situationer som utspelar sig mellan människor. Exempel på sån litteratur är t.ex. Jane Austens och Emily Brontës verk. Jag ser berättelserna i böckerna som filmer i mitt huvud. Ibland kan en mening få mig att stanna upp då jag känner igen något i mitt eget liv. Också deckare kan innehålla visdom.

Som skådespelare har man mycket nytta av att läsa. Det blir lättare att hantera helheter, t.ex. att ta till sig ett manus eller det egna skrivandet. En skådespelare måste alltid förstå manusets kontext.

Alina Tomnikov

skådespelare

"Jag rekommenderar Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker. Det är en deckare, men också en beskrivning av konstnärslivet och dessutom en bra roman. Man ska inte låta sig avskräckas av det stora sidantalet, sidorna kommer att vändas som av sig själva!"