Jag lägger mig tidigt och vaknar klockan fem för att i två timmar få njuta av en bra bok. Annars är det för mig som tvåbarnsmamma ibland svårt att hitta tid för att läsa. Som sexårig bad jag att min mamma skulle lära mig läsa. Snart kunde jag själv stava mig igenom Ilta-Sanomats artiklar om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Efter att ha läst Fem söker en skatt var saken klar: om läsandet kunde vara en så otrolig upplevelse så var det min grej! Jag läste Blyton och Montgomery, och sökte i biblioteken efter böcker enligt hur fina pärmar de hade. Sen började jag intressera mig för scifi- och fantasylitteratur och som tonåring även för romantiska underhållningsböcker.

Det är omöjligt att hinna läsa all den goda litteratur som finns i världen, så jag håller mig till böcker inom min egen bekvämlighetszon. På grund av mitt arbete fokuserar jag mycket på finländsk nutidslitteratur. På fritiden byter jag ofta språk till engelska eller svenska, det är mitt sätt att slappna av. På ett främmande språk framkallar boken ändå inte lika starka känslor som på mitt modersmål finska. Till exempel Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar drabbade mig ännu starkare i den finska översättningen än på originalspråket. Jag läser snabbt och avverkar lätt 200 sidor på en dag. Det innebär också att jag är en flitig biblioteksanvändare. Jag  reserverar böcker och köar ibland länge. Jag köper också mycket böcker, särskilt pocketböcker som är lätta att ha med sig.

Eeva-Mari Kivimäki-Sandgren

gymnasielärare i modersmål och litteratur

"För särskilt unga läsare rekommenderar jag Arja och Emmi Puikkonens fantasybok Äänihäkki. Det är som en saga för vuxna."