I mitt jobb som vloggare behöver jag kunna läsa varje dag. Största delen av arbetet går ut på att vara i kontakt med mina följare. Jag läser deras kommentarer, och så följer jag också annars med vad som händer på olika sociala medier.

Jag tycker det allra viktigaste är att människor kan umgås med varandra genom att skriva och läsa.  Man behöver ju inte ha varje kommatecken på rätt plats och man får gärna göra grammatikfel,  bara man kan göra sig förstådd. Tankar finns till för att delas, och alla har rätt att komma till tals.

Jag läser mycket, och för bok över vilka böcker som jag har läst – i år är jag redan uppe i 25. Sängen är min favoritläshörna. Jag har inte någon regelbunden arbetstid, så därför hinner jag läsa flera gånger om dagen. På bussen brukar jag också ofta hellre läsa än surfa på nätet.

Jag tycker mest om fysiska böcker, men e-böcker går också bra.  Dessutom har jag nyligen hittat ljudböckerna; dem lyssnar jag på medan jag städar, cyklar och – javisst – duschar!

Mina favoriter är deckare och thrillers, överhuvudtaget böcker som innehåller spänning och överraskningsmoment.

Ibland har jag en längre paus då jag inte läser några böcker alls. Men jag har märkt att min koncentrationsförmåga sjunker och att jag tappar tålamodet, till exempel när något inte genast blir solklart i ett meddelande. Och så vidgar man alltid sin värld genom att läsa!

Maiju Voutilainen

vloggaren och youtubern Mansikkka

"Jag har läst Dan Browns Änglar och demoner två gånger, för den var så väldigt bra. Dels är den spännande, dels innehåller den också mycket intressant faktakunskap. Första gången jag läste den var upplevelsen extra stark, för jag hade nyss varit i Rom och själv besökt platserna där handlingen utspelar sig."