På en vardag börjar dagen med en morgontidning och under dagen blir det mest läsning av e-post, webbsidor, och whatsapp. Själva bokläsandet sker för min del på kvällen innan jag går och lägger mig. På veckoslut kan jag ibland läsa mitt på dagen, men mera sällan. Däremot på expeditioner kan läsandet börja redan på morgonen. Allt beror på vädret. Om det är storm ute, så finns det inte så mycket att göra. Sova, äta och läsa. Under en 7 dagars storm har jag märkt att man hinner läsa ganska mycket. Därför har vi med oss tjocka tegelstenar med liten text. Så måste böckerna även vara på ett språk alla kan läsa så att vi kan byta böcker. Under en expedition på Grönland var det en kompis som hade fått med sig en just utkommen klättringsbok alla i baslägret kände till, men inte ännu hittat i butikerna. Vi väntade och väntade att han skulle läsa slut den så att boken kunde börja gå runt bland tälten, men inget hände. Han läste som en snigel! Vi beslöt enhälligt att det inte kunde fortsätta. Vår idé var följande. När han läst slut ett kapitel, skulle han riva ut sidorna och ge vidare. Så kunde kapitlen gå från tält till tält. När sista tältet läst kapitlet blev sidorna toalettpapper. Boken var definitivt inte skit, fast den hamnade bland skiten.

”En två-meters haj fastnade på kroken och vi försökte slita upp den på flotten. Vi hade redan fått upp dess huvud på däcket, när kroken gick av och hajen simmade ner i djupet. När vi hade slitit upp nio hajar på däck, var vi så trötta efter fajten, att vi beslöt belöna oss med en fem timmars vila.” Om en bok börjar på det här sättet, är jag såld.

Som en ung pojke läste jag inte så mycket. Läsandet var knaggligt och det gick långsamt. Först när det fanns en idé varför jag skulle läsa, började det fungera. Mitt “varför” var äventyr. Jag ville veta vad som krävdes för att bestiga ett berg. Då gick jag första gången i mitt liv till biblioteket med en brinnande låga i bröstet. Nu hade böckerna en annan mening. Världen öppnades i mitt lilla rum i Kånala, norra Helsingfors. Lite senare märkte jag att det även fanns andra ämnen än äventyr. Igen öppnades en ny värld. Fotografering, konst, personer och krig. Nuförtiden har det gått så långt att jag har 3-4 böcker på gång samtidigt.

Hajberättelsen fick mig att läsa. Thor Heyerdahls bok, Kontiki. Den finns ännu kvar på bokhyllan i vardagsrummet.

 

 

Pata Degerman

upptäcktsresande

"Boken heter “Quest for Adventure” och är skriven av Chris Bonington. Den är proppfull med äventyr av olika slag som gjorts för första gången. Allt från berg som bestigits för första gången till rekordlånga grottdykningar och världsomseglingstävlingar. Skribenten själv är en levande legend inom bergsklättring, så han vet mycket väl vad som rört sig i huvudet på dessa människor. Den sätter definitivt perspektiv på din vardag!"