Jag var fascinerad av böcker redan innan jag lärt mig läsa. Jag kunde plocka en roman ur hyllan och stirra på texten medan jag fantiserade ihop berättelser mellan raderna.

Uppo-Nalle (Nalle U-Björn) väckte mitt intresse för dikter; när jag var sju skrev jag mina första egna verser. I slutet av lågstadiet skippade jag rimmen och hittade den fria versen. Jag gick på diktarkurs med gamla tanter. Jag läste barnböcker, ryska klassiker och äldre finsk poesi.

Redan som barn ville jag bli författare. Men jag fick höra att det är svårt att få kontrakt med något förlag, så jag vågade inte genast tro på att min önskan skulle gå i uppfyllelse. Så förändrades  världen; saker visade sig vara möjliga när jag började tro på mina drömmar. I vår utkommer min debutroman.

Om man vill bli författare är det klart man måste skriva mycket, men det är minst lika viktigt att man läser. För att kunna skriva bra, måste man också vara bra på att läsa. Det är egentligen två vägar till en och samma värld.

Jag förstod snart att allt man läser utvecklar ens förmåga att producera text. När jag läser en text, analyserar jag samtidigt satskonstruktionerna och författarens narrativa lösningar. Ibland förundrar jag mig över hur hen valt, och andra gånger tar jag lärdom av det.

Jag läser på kvällar och på resor. Ibland övergår jag till att läsa, när skrivandet inte löper. Bäst trivs jag inom finsk litteratur; mina favoriter är bland annat Joel Haahtela, Venla Hiidensalo och Sanna Karlström. Jukka Viikiläs Akvarelleja Engelin kaupungista är lysande!

Det lönar sig att pröva på olika böcker, och samla intressanta verk på en kölista. Man ska förstås inte tvinga sig till att läsa, men man kan ju alltid ge boken en chans – 50 sidor eller så. Tips kan man få av människor med liknande litterär smak. Nu för tiden finns det också bokbloggare som är till stor hjälp för att välja ut lämpliga böcker. Det är också roligt att det finns många författare vars liv man kan följa på sociala medier.

Paula Nivukoski

debutförfattare

"I Jenna Kostets bok Pikimusta, sysipimeä korsas finsk mytologi, dagens Instagram-uppdateringar och de ensamma åren på hemmafronten under fortsättningskriget med varandra under ett och samma tak."