Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Tiedotteet

30.09.2021

Syysloma on Lukuloma – Jokainen on lukija

Lukeminen on perheelle sopiva yhteinen harrastus, ja syysloma on erinomainen hetki varata siihen aikaa. Perheen yhteiselle lomamatkalle on turvallista ja edullista lähteä kirjan siivin. Lukulomalla erinomainen matkakohde onkin oma lähikirjasto tai kirjakauppa. Kirja-alan ammattilaiset antavat kampanjan aikana lähikirjastoissa ja kirjakaupoissa lukuvinkkejä. Kirja-alan järjestöjen yhteiskampanja toteutetaan nyt kolmatta kertaa.

Kampanjan mukana kirjamatkalle ovat lähteneet jalkapalloilijat Tim Sparv ja Linda Sällström, räppäri F, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sekä tubettaja Lukuhirmu Hertta. He kertovat matkakaverivideoillaan omasta matkastaan kirjojen ja lukemisen maailmaan ja kannustavat muitakin mukaan.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tukee kampanjaa. ”Lukeminen on samaan aikaan sekä treeniä että virkistystä aivoille. Parasta on, että mahdollisuus lukuharrastuksen on lähes jokaisen ulottuvilla asuinpaikasta ja perhetaustasta riippumatta. Lukulomasta on muodostumassa hieno perinne, joka innostaa pitämään hauskaa kirjojen parissa. On ilo tukea tätä perinnettä eteenpäin”, ministeri Kurvinen toteaa.

Kampanjan verkkosivuilla Lukuloma.fi voi tutustua matkakavereiden videoihin ja eri ikäryhmille koottuihin kirjavinkkeihin. Lisäksi sivuilta voi tulostaa värityskuvia, joiden avulla voi asettaa itselleen lukutavoitteita ja seurata niiden etenemistä. Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy tunnisteilla #lukuloma ja #läslov. Mukaan lomalle voi hypätä myös Lukuloman Facebook– ja Instagram-sivuilla.

Kampanjan taustalla on Suomen kirja-alan järjestöjen huoli lukuinnon ja lukemisharrastuksen laskusta. Lukuinto voi kuitenkin puhjeta milloin vain ja lukemisharrastus voi alkaa missä vaiheessa elämää tahansa. Perheiden lukutottumuksilla on tutkimusten mukaan iso vaikutus lasten lukemiseen. Ääneen lukeminen ja yhdessä lukeminen ovat hyviä tapoja viettää yhteistä vapaa-aikaa myös nuorten kanssa. Lukeva aikuinen on tärkeä esikuva.

Mukana Lukulomalla Lukuliikkeen kanssa ovat:

 • Finlands svenska författareförening,
 • Kirjakauppaliitto,
 • Kirjasampo,
 • Kirjastokaista,
 • Lastenkirjainstituutti,
 • Lukukeskus,
 • Sivupiiri,
 • Suomen Kirjailijaliitto,
 • Suomen Kirjastoseura,
 • Suomen Kirjasäätiö,
 • Suomen Kustannusyhdistys,
 • Suomen tietokirjailijat ja
 • Äidinkielen opettajain liitto.

Lisää tiedotteita

Tiedotteet

Lukuliike jakaa avustusta lasten, nuorten ja aikuisten lukutaitoa edistäviin hankkeisiin

Opetushallitus avaa haettavaksi yhteensä 1 000 000 euroa lasten, nuorten ja aikuisten lukutaitoa edistäviin hankkeisiin.

Lue lisää

Tiedotteet

Jokainen on lukija – Turun kirjamessut 1.-3.10.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä Lukuliike on mukana Turun kirjamessuilla Jukola-lavalla klo 14.10-15 Jokainen on lukija -keskusteluissa. Katso tapahtuman lähetys Kirjastokaistalla tai tule paikan päälle messuille!

Lue lisää

Tiedotteet

Lukeva kunta -verkostosta yhteistyövoimaa lukutaitotyöhön

Lukuliike jakoi keväällä 2021 valtionavustuksena 720 000 euroa Lukeva kunta -verkostoille. Hakijoilta edellytettiin malleja, joilla parannetaan yhteistyötä ja vahvistetaan kansallista lukutaitotyötä yli kuntarajojen. Lukeva kunta -verkostossa on mukana 171 kuntaa.…

Lue lisää