Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Haluatko kehittää lukutaitoasi?

Lukemista on monenlaista: silmäilevää ja syvällistä. Tutkija Maryanne Wolf (lähde1) (2018) on kirjoittanut, että näitä kahta lukutaidon tyyppiä ei tulisi asettaa vastakkain, sillä molempia tarvitaan nyky-yhteiskunnassa. Päinvastoin tulisi ennemmin puhua “kaksineuvoisista aivoista”, jotka pystyvät sekä syvään että silmäilevään lukutaitoon.

Molempia on suositeltavaa harjoitella: jos päiväsi täyttyvät nopeasta informaationhausta, kannattaa vastapainoksi paneutua valitsemiisi teksteihin syvällisemmin. Jos keskittyminen tuntuu haastavalta, voi lukea alkuun esimerkiksi 10 minuuttia kerrallaan. Tämä pätee niin lapsiin kuin aikuisiin! Tutustu haasteeseen.

Meiltä kysytään usein vinkkejä lukunopeuden kehittämiseen. Tapaamme vastata, että lukunopeus ei ole itseisarvo, ja toisaalta hyväksi lukijaksi kehittyy vain lukemalla. Nopein lukija ei välttämättä ole paras lukija – mitä ikinä “paras lukija” sitten tarkoittaakaan.

Onko sinulla vaikeuksia lukemisessa?

Kaikille toimivat erilaiset teokset ja erilaiset sisällöt.

Celia.fi -sivujen kautta löytyy saavutettavaa materiaalia kaikenlaisille lukijoille: esimerkiksi äänikirjoja, pistekirjoja, koskettelu- ja kuvakirjoja sekä elektronisia kirjoja. Näitä voit hakea suoraan Celianet-portaalista.

Jos lukeminen takkuaa, on hyvä harjoitella ääneen lukemista yleisölle. Kuuntelevainen yleisö voi olla vaikka lukukoira, joka saattaakin löytyä lähikirjastostasi.
Seuraa esimerkiksi lukukoira Sylvin elämää: lukukoirasylvi

Mikäli yleiskielisen kirjallisuuden lukeminen tuottaa haasteita tai ei syystä tai toisesta onnistu, ovat selkokieliset kirjat hyvä ratkaisu. Monissa kirjastoissa on entistä enemmän selkokirjallisuutta saatavilla ja siihen kannattaa kysyä rohkeasti vinkkejä kirjastoammattilaisilta.

Selkokielen asiantuntijakeskus Selkokeskus pyrkii edistämään ja tukemaan selkokielistä kulttuuria, tiedotusta ja selkokielisten käyttäjien mahdollisuuksia käyttää kieltä valtakunnallisesti. Se tarjoaa ohjausta ja tietoa kaikille selkokielestä kiinnostuneille. Selkokeskus- sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa selkokirjallisuudesta.
Siirry selkokeskuksen sivuille

Pelaa Ekapeliä ja harjoittele lukemista

Ekapeli on Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin toteuttama lukutaidon kehittämiseen tarkoitettu peli, josta on tehty useita versioita eri kohderyhmille ja eri tasoisille lukijoille. Ekapeli vie pelaajan harjoittelemaan tavuja, äänteitä ja sanoja sekä myöhemmin lukemisen sujuvuutta ja nopeutta. Myös maahanmuuttajille löytyy oma versio pelistä. Ekapeli pohjautuu Jyväskylän yliopiston Lapsen kielen kehitys -pitkittäistutkimuksessa tehtyihin havaintoihin ja tutkimustuloksiin.
Tutustu ekapeliin

Lukufiilis

Nuorten verkkolehti Lukufiilis on lehti lukemisesta ja kirjallisuudesta. Se esittelee tuoreimmat nuortenkirjat, kiinnostavimmat kirjailijat ja ajankohtaiset ilmiöt. Lukufiilikseen tekoon voivat osallistua kaikki 13–18-vuotiaat nuoret ja mukaan lehden tekemiseen voi lähteä myös koko luokan voimin lähettämällä kirjallisuuteen ja kirjoihin liittyviä juttuideoita Lukufiiliksen toimitukseen.
Tutustu Lukufiilis-verkkolehteen

 

Lähde 1: http://netn.fi/sites/www.netn.fi/files/netn191-07.pdf