Jaa sivu

facebook icon twitter icon

Lukuliike ympärilläsi?

Lukuliikkeen tavoitteena on haastaa kaikki tartuttamaan yhdessä lukuintoa ja edistämään lukutaitoa ja lukemista. Jokainen voi perustaa oman Lukuliikkeensä. Se voi olla koko kaupungin kirjapuisto, sanataidefestivaali tai lukutapahtuma, mutta myös perheen yhteinen luku- ja kirjallisuuspiiri, lukukävely työkavereiden kanssa, leipomisilta äänikirjojen parissa tai vaikkapa lastenkirja-disko kotona.

Käytä rohkeasti mielikuvitustasi ja jaa lukemiseen liittyviä ideoita muillekin. Suurin lukuliike tai lukuteko on se, että ryhtyy lukemaan ja lukee muille. Tärkeintä on, että jokainen pääsee nauttimaan lukemisesta tavalla tai toisella.

Haluamme inspiroida ja auttaa oman Lukuliikkeen perustamisessa, joten olemme koonneet muutamia vinkkejä siitä, kuinka pääset alkuun.

Lukulähettiläs

Kiinnostaisiko lukuilon välittäminen ja muille lukeminen, mutta et tiedä mistä lähtisit alkuun? Ehkä haluaisit tavata myös uusia ihmisiä lukemisen kautta? Tutustu esimerkiksi Helmet-kirjaston Lukulähettiläs -toimintaan, jossa lukulähettiläät lukevat ikäihmisille tai muille, joilla on vaikeuksia lukemisessa. Muualla Suomessa järjestetään vastaavaa toimintaa kirjastoissa ja Punaisen ristin ystävätoiminnan kautta.

Lukumummit ja -vaarit

Myös Lukumummit ja- vaarit toiminta on rantautunut moniin kaupunkeihin. Sen ideana on, että seniorit käyvät lukemassa kouluissa lasten kanssa joko kahdestaan tai koko luokan kanssa. Tarkoituksena on edistää lasten lukutaitoa, sanavaraston laajuutta ja lukusujuvuutta.

Lue lisää Lukumummit ja -vaarit -toiminnasta

Lukupiirit

Lisäksi kannattaa tarkistaa järjestetäänkö lähikirjastossa esimerkiksi novelli-iltoja, joissa pääsee neulomaan samalla, kun joku lukee tai lukupiirejä, joissa kirjojen ystävät kokoontuvat keskustelemaan luetusta. Jos valmiita tapahtumia ei ole niin lukupiiri on helppo järjestää myös itse. Lue ohjeet lukupiirin perustamiseen tai keksi ohjeet itse.

Oman kaupungin hankkeet

Monissa kaupungeissa on lähdetty innolla toteuttamaan omia lukemiseen liittyviä

hankkeita, projekteja ja kampanjoita. Hyviä esimerkkejä näistä ovat esimerkiksi lappeenrantalaisille opettajille lukemisen edistämiseen suunnattu Lukeva Lappeenranta-malli ja Oulu lukee-kampanja, joka haastaa kaikki oululaiset lukemisen pariin ja tarttumaan lukuintoa.

Tutustu Lukeva Lappeenranta-malliin  ja Oulu lukee- kampanjaan 

 

Lue, kuinka eri ihmiset, yhteisöt ja toimijat ovat perustaneet oman lukuliikkeensä ja lähteneet edistämään lukutaitoa ja lukuintoa